Anstiftaren till överfallet mot Gaza ny Israelisk ÖB

Knesset har godkänt utnämningen av generalmajor Yoav Galant till ny överbefälhavare över landets väpnade styrkor, det rapporterar i dag al Jazeera.

Galants godkännande för det militära toppjobbet kommer mindre än två år efter att han lett det Israeliska kriget mot Gaza.

”regeringen godkände[generalmajor Yoav Galanta] utnämning till personalchef för en treårs period, med möjlighet till förlängning till fyra år under extraordinära omständigheter,” meddelade premiärministerns kontor i ett uttalande i dag, söndag.

I Israel är utnämningen spektakulär. Galant anklagas bland annat för att ha lejt en publicist för att denne skulle smutskasta en konkurrerande kandidat, det är en nyhet som dominerat rubrikerna i landets tidningar, som fokuserat på misstankar om förtal bakom ryggen på militärens högt rangordnade.

De andra ledande kandidaterna för jobbet var general Benny Gantz, IDF chefen Ashkenazis biträdande och Generalmajor Gadi Eizenkot som leder arméns norra kommando.

Galant var som befäl över israels södra armé, den som ledde överfallet mot Gaza från december 2008-januari 2009. Resultatet av överfallet blev 1 400 dödade palestinier och 13 israeler, varav de flesta genom friendly fire (det vill säga att de själva dödade de flesta av sina egna soldater)

mer om Galant i Haaretz

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s