Ship to Gaza i regeringskansliets omvärldsanalys

Regeringskansliet rapporterar om tyskspråkiga konservativa mediers syn på Henning Mankells deltagande i Ship to Gaza i juni.

Intresset för Henning Mankell tycks aldrig sina runtom i världen, i juni är det dock hans engagemang i Israel-Palestina konflikten som uppmärksammas. I Tyskland överskuggas den planerade bokturnén. Tyska Die Tageszeitung anser att Mankell går för långt i sin kritik och hans verklighetsbild är förenklad – ”synd eftersom Mankells berättelse om Ship to Gaza hade kunnat vara ett trovärdigt vittnesmål”, skriver tidningen. Den relativt omfattande rapporteringen från såväl Mankells deltagande i hjälpaktionen som den efterföljande presskonferensen har en kritisk och lätt sarkastisk underton. I Bild-Zeitung kallas Ship to Gaza för Hamas medhjälpare och han får under presskonferensens gång flera gånger försvara anklagelserna om att vara Hamas ”nyttiga idiot”.

Mankells deltagande i Ship to Gaza rapporteras även om i schweiziska Le Temps, NZZ (Neue Züricher Zeitung) och Liechtenstener Vaterland. De flesta artiklarna är relativt kritiska till Mankells deltagande; skriver om den ”revolterande författaren” och ”en blind passagerare”.

Annonser

2 reaktioner på ”Ship to Gaza i regeringskansliets omvärldsanalys

  1. De tyska medierna ägs av ett litet antal privata koncerner som är extremt israelvänliga. En av de största är den s.k. Springerpressen med Europas största boulevardtidning ”Bild”. Gemensamt för alla journalister inom Springerkoncernen är att de måste underteckna ett anställningskontrakt, där man uttryckligen förpliktar sig, ”att verka för den transatlantiska vänskapen” och att man ”publicistiskt” försvarar Israels existensrätt. I klartext betyder detta, att en fri, oberoende och kritisk rapportering om Israels förehavanden i tyska mainstreammedier inte förekommer i nåogon större omfattning. Det gör det egentligen inte heller här i Sverige. Men så illa ställt som i Tyskland är det trots allt inte riktigt i Sverige.

    Betänker man dessutom, att den tyske förbundskanslern Merkel förklarade Israels existensrätt till tysk statsräson, så förstår man, att Israels taktik att beteckna all kritik mot staten Israel, hur berättigad den ens är ur folkrättsliga och humanitära perspektiv, lätt avfärdas med argumentet antisemitism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s