FN:Israels militär stred mot internationell lag vid bordningen av biståndskonvojen Freedom Flotilla

Den enda av de utredningar som arbetar med Israels sjörövardåd i maj som kan anses vara helt opartisk, kallas av Israel för partisk. Vilket inte förvånar. För Israel är resultatet att landet nu anses ha brutit mot Genèvekonventionen  pinsamt eftersom man gärna vill slå i världen att landet bryr sig mycket om internationell rätt, även om det återstår att bevisa eftersom landet fortlöpande ignorerat mängder av FN:s domslut och konventioner. Liksom bloggen tidigare konstaterat anser FN:s råd för mänskliga rättigheter, att även blockaden är olaglig. I dag publicerar bland annat SvD och Helsingborgs Dagblad den TT-artikel som bland annat säger:

Utredningen slår fast att bordningen stred mot Genèvekonventionen och att det finns klara bevis för att stödja åtal på flera punkter: uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, uppsåtligt orsakande av stort lidande eller allvarlig kroppsskada.

”Uppförandet från Israels militär och annan personal mot passagerarna på flottan var inte bara oproportionerligt för tillfället men visade också nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld”, går att läsa i rapporten som ska läggas fram för FN-rådet på måndag.

Folkrättsprofessor Ove Bring menar att uttalandena i rapporten är principiellt viktiga eftersom de slår fast skuld och ansvar. Men hur rapporten mottas är avgörande. Den blir mindre viktig om det uppstår en politisk splittring i skuldfrågan, menar Bring.

Läs också i UD-bloggen,

En reaktion på ”FN:Israels militär stred mot internationell lag vid bordningen av biståndskonvojen Freedom Flotilla

  1. Ping: Tyst i USA om FN-rapport « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s