uppdaterat* Israeliskt krigsskepp har kontaktat det judiska gazadestinerade biståndsskeppet

Irene är det senaste av skepp som försöker bryta det tre år gamla embargot mot det palestinska territoriet i efterdyningarna av Israels blodiga räd i maj, skriver Haaretz och AP i dag.

Ett israeliskt krigsskepp har hälsat en katamaran med judiska aktivister ombord mot den blockerade Gazaremsan på tisdag i vattnet utanför Gaza, enligt gruppens hemsida.

En israelisk jagare har skurit av fartygets rutt och en annan liten maskingevärsbeväpnad båt har också den närmat sig och skär av Irenes rutt, konstaterar hemsidan Jewish Boat to Gaza.

Flera olika småbåtar och en fregatt är stationerade runt en sjömil från Irene. Det örlogsfartyg som skuggar Irene tog radiokontakt med aktivisterna sent på tisdagsmorgonen, frågade: ”Vart ska ni? Var kommer ni ifrån? Vilka nationaliteter har ni ombord?” enligt hemsidan.

Besättningen svarade:

”Vi har seglat från Farmagusta, nationaliteterna ombord är brittiska, amerikanska, tyska och israeliska, vi är på väg till Gaza!” rapporterar hemsidan.

Kapten Glynn Secker sade att örlogsfartygen fann runt 20 kilometer från hans eget skepp, vilket beräknas vara runt 40 kilometer från Gazas kust.

Secker sade att han trodde att marinen skulle uppbringa Irene, som bär nio judiska aktivister från Israel och andra länder.

”vi kommer inte att lyda dem, och vi kommer inte att hjälpa dem” sade Secker. ”men vi kommer heller inte att konfrontera dem fysiskt. Vi tar strid med icke-våldsmedel”

Läs också Expressen

Annonser

2 reaktioner på ”uppdaterat* Israeliskt krigsskepp har kontaktat det judiska gazadestinerade biståndsskeppet

  1. Ping: En judisk båt – historien om Irene « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s