Signerat: Om beskyllningar mot Ship to Gaza för antisemitism*uppdaterad*

Så beskylls vi då åter för antisemitism . Det blir nog den femtioelfte gången, som lobbyn och rättshaveristerna försöker den här metoden. Det lyckades inte första gången, det lyckas inte nu och det kommer inte att lyckas i framtiden.  Främst av den orsaken att det helt enkelt är lögn, inte sant och förbannad dikt.  Men det är klart, kanske våra motståndare tror; att det är sant som någon har sagt (vem det nu var?): Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning (från Wikipedia)

Alltså, går det inte med lögner och förtal, ljug då och förtala lite till, tycks våra motståndare anse.

Jag vill nog svara påståendet med ett citat från Abe Lincoln eller kanske PT Barnum(det är omstritt, vem av dem): You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time (från Wikiquote).

Leman gör som andra som tillhör lobbyn, då de vet att de har fel (därmed inte sagt att Leman tillhör lobbyn, jag känner honom inte och har därför ingen uppfattning om saken. Här är jag ute efter hans argumenationsstil, inte honom personligen), de ifrågasätter källor med lösa påståenden, utan att påstå att källorna har fel i sak. Videon i botten av detta inlägg kritiseras alltså inte på grund av innehållet i sak, så vi kan lungt konstatera att innehållet är autentiskt. Vilken källan är? Är därför inte relevant.

Nytt: Lite senare svarar Jonathan Leman på sin blogg med billiga retoriska ”Guilt by association-trick.” Han skriver att vi länkar till hatfyllda sidor. Okej det håller jag med om, har ju ofta länkat till Jerusalem Post, y-net och till diverse IDF-material. Exempelvis bakade jag in denna hatfyllda video utan att Leman protesterade. Det gör ju inte bloggen till sionistisk, eller hatfylld.

Dessutom har jag ännu oftare länkat till min israeliska favorit-sajt Haaretz, men det gör ju inte bloggen liberalt israelisk. Dessutom har jag länkat till Palestine Think Tank, till Sveriges radio, SvT, SvD, CNN, You Tube, al Jazeera och Aftonbladet men det betyder ju inte att vi nödvändigtvis sympatiserar med allt det material de publicerar. I regel förekommer rätt många hänvisningar i våra bloggposter som ofta förfäktar var för sig olika ståndpunkter, som kan vägas av skribenter och uppmärksamma läsare.

Guilt by association – i detta fall, den som inte gillar israels sjöröveri är antisemit och sympatiserar med fan själv är ett mycket vanligt lobbytrick. Men Leman kan vara mycket lugn för att vi liksom honom tar avstånd från antisemitism och annan högerextremism, liksom från sajten pophöger som i själva verket saluför popfascism och förklädd antisemitism: Det vill säga att vi tar avstånd från idioter som fortfarande tror på konspirationsteorier som Sions vises protokoll, och från sådana som i Knesset som försvarar mord på ickevåldsaktivister, dekorerar mördarna och kallar dem och i likhet med Benjamin Netanyahu för hjältemodiga

Ännu nyare: Till den högerextremistiska sionistiska lobbyns debattmetoder hör förövrigt många av de tekniker de använt sig av mot denna blogg. Till exempel att de försöker framställa konflikten mellan oss och dem, som om vi båda i själva verket stod på samma sida. Det gör vi inte. Vi söker inte bara fred i största allmänhet. Vi söker en rättvis fred. Några av oss menar att denna fred bara kan uppnås om Palestina/Israel blir en gemensam sekulär stat. Andra menar att Palestina bör bli en stat inom 1967-års gränser.  I motsats till sionisterna menar vi dock att en fred inte är möjlig genom att Israel utplånar Palestina. Det kommer för det första inte att ske. För det andra skulle en sådan fred vara orättvis och förkastlig. Vi står alltså INTE på samma sida.

Ett exempel på lobbyns dåliga debattmetoder, och kränkande insinuanta stil gav nyligen avsändaren A-K Roth i följande text som också hittas i komentatorfältet till denna artikel: ”tal om förtal, propagandaoffensiv, och israelvänner får bara ditt inlägg att se defensivt ut, att undvika sakfrågorna. Ship to Gaza blir ifrågasatt av många olika anledningar. Betrakta inte individer som ifrågasätter StG med sån misstänksamhet.Det som saknas är ett rakt erkännande att ja, Ship to Gaza har haft mycket mörka sidor i finansiering, deltagande och agerande. Jag tycker det är pinsamt och skamligt att gå med i ett politiskt företag med folkhatande och våldsamma medspelare och att ta sida med de ledande förtryckarna i Gaza. När blev du varse om de mörka sidorna och hur reagerade du då? Med bestörtning eller avståndstagande?”

Mitt svar var följande:

”Hej Roth, som du säkert redan förstått är jag mer än lite trött på ”israelvännernas” olika spinn. Du gör nog fel i att se det som defensivt. Apostroferna kring israelvänner markerar att jag inte anser dem vara några riktiga israelvänner. Jag tror inte att blockaden av Gaza gynnar Israel i längden, och ”israelvännernas” försök att utmåla oss som antisemiter klingar bara falskt, då det oftast ser ut som om man menar att alla och envar som inte stödjer en expansionistisk högerextrem politik, är antisemiter.

Följer man den logiken så har man definierat åtskilliga vänner till Israel, till fiender därför att de inte gillar Netanyahus politik i Gaza och Västbanken, alla checkpoints, muren, godtyckliga arresteringar, lönnmord, mordet på ickevåldsaktivsten Rachel Corrie, morden på nio turkiska ickevåldsaktivister, åtskilliga journalister, åtskilliga överfall mot Gaza varav man under det senaste för två år sedan mördade 1199 ickestridande palestinier (enligt FN och Röda korset som talar om sammanlagt 1434 dödade palestinier, varav endast 235 var stridande). Bland de döda palestinierna fanns det 288 barn. Dessutom sårades drygt 5000 av Gazas invånare varav drygt 1600 barn. På israelisk sida hade 13 dödats ( nästan alla genom så kallad friendly fire, det vill säga IDF sköt ihjäl sina egna), tio soldater och tre civila, då striderna upphörde den 18 januari i förra året.

Det fanns mängder av rapporter om krigsbrott från viktiga frivilligorganisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, och från den israeliska krigsveteranorganisationen Breaking the Silence; de talar samstämmigt om bland annat användningen av vit fosfor mot civila; ”skjut först” -strategin som innebar att soldaterna hade order att betrakta alla invånare, civila såväl som militära, som fiender; användningen av mänskliga sköldar; bombade sjukhus, skolor och FN-byggnader.

Under de två veckorna slakten pågick så förstörde den israeliska armén (IDF) över 3 000 hem och nära 20 000 hus skadades. F-16 stridsplanen, attackhelikoptrarna och stridsvagnarna lämnade hela kvarter i grushögar och Gazas redan svåra ekonomiska situation i ruiner.

Det enda vi i övrigt behöver erkänna är att vi tillsammans med Ship to Gaza Grekland köpte, utrustade, lastade och seglade skeppet Sofia som uppbringades och kapades av Israeliska kommandosoldater i maj. Vi liksom våra motparter i Grekland är demokratiska folkrörelser vars syfte är att undsätta en belägrad stad, sönderbombat med begränsad tillgång till det mesta, enligt FN och Röda korset till el, sjukvård, vatten etc. De som förhindrar tillförseln av detta är framförallt IDF och Israels regering.

Med dessa siffror i bakhuvudet blir din insinuation att Hamas skulle vara den största fienden till palestinierna skrattretande, och får ditt inlägg att verka som om du läst tidningen upp och ned. Hamas är inte ens Israels största fiende, även om ni försöker slå i folk att det skulle vara fallet(det är bara att räkna: hur många israeliska civila får stryka med årligen i raketattacker? svar: 2009 dog fyra israeler i Hamas raketattacker och 286 sårades enligt konservativa GlobalSecurity.org – Fråga: Hur många palestinska liv kostar den israeliska blockaden och de militära överfallen på Gaza årligen? Har inte hela svaret nu, men jag är säker på att du kan räkna bättre än mig men bara det faktum att 97 palestinier skjutits ihjäl för att de odlat grönsaker eller samlat sten. Eller att ett drygt dussin dödats för att ha fiskat i Gazas territorialvatten bara i år ger en fingervisning. Hur många israeler dödar andra israeler? År 2008 begicks 171 mord av israeler på andra israeler och 213 mordförsök enligt israeliska polisens officiella statistik. Som jag ser det är det därmed rätt att säga att israelers största fiende är andra israeler, och då har jag inte räknat in de politiska prestigeförlusterna israelerna har åsamkat sig själva i det förlorade angreppskriget mot Libanon/Hizbollah, eller i morden på fredsaktivister).

Så jag bollar tillbaka frågan om ”mörka sidor” till dig. Är du medveten om Israels mörka sidor? och hur kan du i så fall försvara dem? Så var det en sak till, Israels politik stödjs ju av den kristna amerikanska högern (dit räknas Ku Klux Klan med lynchningar och brända kors) och den högerextrema delen av sioniströrelsen i USA. Är du medveten om detta stöd och hur reagerar du på det? Med avståndstagande eller förfäran?”[blip.tv http://blip.tv/play/2GWB6IYbAg%2Em4v%5D

Annonser

9 reaktioner på ”Signerat: Om beskyllningar mot Ship to Gaza för antisemitism*uppdaterad*

 1. Ping: Tweets that mention Signerat: Om beskyllningar mot Ship to Gaza för antisemitism « Ship to Gaza Malmö -- Topsy.com

 2. Ett stort Grattis, premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Ehud Barak och överbefälhavaren Gabi Ashkenazi till överfallet på Ship to Gaza/Frihetsflottan!!!
  En Adolf Hitler hade ej gjort det bättre än ni och ni borde skämmas för det så länge ni finns till på jorden!!!

 3. Den fullständiga oviljan att ta ansvar för vad somliga på Ship to Gaza bidrog till i död och lidande är oförståeligt. Hur svårt är det att erkänna att otrevligheter, folkhat och våldshyllande ägde rum på en av båtarna, att en ökänd antisemit sponsrade? Bemöt modigt och ärligt de fakta som kommit fram om IHH med band till Hamas, Greta Berlins otrevliga förflutna, skanderingar av antisemitiska ramsor, våld initierat av deltagare på Mavi Marmara, hyllande av martyrdöden i sång och vad ni tycker om att detta skedde under sponsring av den ökände antisemitiske malaysiske expresidenten . Att ignorera detta med bortviftande och ironi visar bara att ni inte bryr er om de mörkare sidorna. Är politiken så viktig att vanlig anständighet måste flyga iväg?

  Att öht gå Hamas ärenden, ta deras sida under en väpnad konflikt och under pågående krigshandlingar – ja det fortsätter att skjutas raketer mot israelisk bebyggelse – är i sig bekymmersamt för många humanitärt engagerade men om vi lämnar detta och tror att er grupp verkar i humanitärt hellre än politiskt syfte, så är det ändå bortom det acceptabla att ignorera vad som drev på där våldet rådde. Ni befinner er nu i en pinsam situation: gått med i ett företag med ”mörkare sidor” plus att er grupp i Malmö sysslar med bortviftande och mörkande av de mörkjare sidorna. Ta ansvar och beklaga vad som hände under er gemensamma flagg.

  Karl-Heinz, undersök Hamas agenda så ser du den likhet du vill föra fram. En kritiker till Ship to Gaza har sagt: att ge ens lillfingret till Hamas är avskyvärt. Ship to Gaza gav i min syn tummen upp till dessa fanatiker som pinar sitt eget folk. Palestinier blir lidande när man sidar med de mest förtryckande bland deras ledare.

  • hej A-K Roth, om du bläddrar runt på denna blogg kommer du att hitta kommentarer till de flesta av dina påstående. Lite sammanfattande kan jag konstatera att Israels propagandaoffensiv mot oss har präglats av lögner, falsarier, tomma påståenden och halvsanningar. Den här bloggen har funnits i snart två år. Vid flera tillfällen har jag eller andra av våra skribenter haft tillfälle att kommentera dem. Vid ett tiotal tillfällen har jag letat upp länkar på hemsidan till våra kommentarer åt olika ”israelvänner” som inte orkat göra det själv, men det pallar jag bara inte göra nu. Jag konstaterar bara att du liksom alla de andra som förtalat oss har fel.

 4. Jag ville påstå att om Israel hade gett sjutton i Palästina och äntligen lämnat landet i fred, dvs. att dragit sig tillbaka till sitt eget område för många år sedan, ja då hade Hamas alldrig behövt bildas eller hade ev. bara varit en liten missnöjesgrupp, gissar jag! Men i och med Israels herravälde över Palästina var och fortfarande är det som gör att Hamas blev det som man är idag – en fara även för Palästinierna! Därför för Israels bästa: LÄMNA PALÄSTINA, RIV ”BERLINMUREN” DÄR OCH LÅT LANDET VARA I FRED FÖR UTVECKLANDE T AV EN GOD GRANNSKAP ISTÄLLET, DÄR DET SEDAN EJ LÄNGRE FINNS NÅGON PLATS FÖR EXTREMISTISKA PARTIER/FÖRENINGAR ETC. SOM ÄVEN ÖVRIGA DELAR AV VÄRLDEN BEHÖVER SKYDDA SIG EMOT !!!

 5. Hej, shiptogaza-talespersom,
  Tack för svar. Men tal om förtal, propagandaoffensiv, och israelvänner får bara ditt inlägg att se defensivt ut, att undvika sakfrågorna. Ship to Gaza blir ifrågasatt av många olika anledningar. Betrakta inte individer som ifrågasätter StG med sån misstänksamhet.

  Det som saknas är ett rakt erkännande att ja, Ship to Gaza har haft mycket mörka sidor i finansiering, deltagande och agerande. Jag tycker det är pinsamt och skamligt att gå med i ett politiskt företag med folkhatande och våldsamma medspelare och att ta sida med de ledande förtryckarna i Gaza. När blev du varse om de mörka sidorna och hur reagerade du då? Med bestörtning eller avståndstagande? Jag får väl bläddra och se då.

  • Hej Roth, som du säkert redan förstått är jag mer än lite trött på ”israelvännernas” olika spinn. Du gör nog fel i att se det som defensivt. Apostroferna kring israelvänner markerar att jag inte anser dem vara några riktiga israelvänner. Jag tror inte att blockaden av Gaza gynnar Israel i längden, och ”israelvännernas” försök att utmåla oss som antisemiter klingar bara falskt, då det oftast ser ut som om man menar att alla och envar som inte stödjer en expansionistisk högerextrem politik, är antisemiter.

   Följer man den logiken så har man definierat åtskilliga vänner till Israel, till fiender därför att de inte gillar Netanyahus politik i Gaza och Västbanken, alla checkpoints, muren, godtyckliga arresteringar, lönnmord, mordet på ickevåldsaktivsten Rachel Corrie, morden på nio turkiska ickevåldsaktivister, åtskilliga journalister, åtskilliga överfall mot Gaza varav man under det senaste för två år sedan mördade 1199 ickestridande palestinier (enligt FN och Röda korset som talar om sammanlagt 1434 dödade palestinier, varav endast 235 var stridande). Bland de döda palestinierna fanns det 288 barn. Dessutom sårades drygt 5000 av Gazas invånare varav drygt 1600 barn. På israelisk sida hade 13 dödats ( nästan alla genom så kallad friendly fire, det vill säga IDF sköt ihjäl sina egna), tio soldater och tre civila, då striderna upphörde den 18 januari i förra året.

   Det fanns mängder av rapporter om krigsbrott från viktiga frivilligorganisationer som Amnesty International, Human Rights Watch, och från den israeliska krigsveteranorganisationen Breaking the Silence; de talar samstämmigt om bland annat användningen av vit fosfor mot civila; ”skjut först” -strategin som innebar att soldaterna hade order att betrakta alla invånare, civila såväl som militära, som fiender; användningen av mänskliga sköldar; bombade sjukhus, skolor och FN-byggnader.

   Under de två veckorna slakten pågick så förstörde den israeliska armén (IDF) över 3 000 hem och nära 20 000 hus skadades. F-16 stridsplanen, attackhelikoptrarna och stridsvagnarna lämnade hela kvarter i grushögar och Gazas redan svåra ekonomiska situation i ruiner.

   Det enda vi i övrigt behöver erkänna är att vi tillsammans med Ship to Gaza Grekland köpte och seglade skeppet Sofia som uppbringades och kapades av Israeliska kommandosoldater i maj. Vi liksom våra motparter i Grekland är demokratiska folkrörelser vars syfte är att undsätta en belägrad stad, sönderbombat med begränsad tillgång till det mesta, enligt FN och rödakorset till el, sjukvård, vatten etc. De som förhindrar tillförseln av detta är framförallt IDF och Israels regering.

   Vem som är den största förtryckaren skulle jag därför lämna osagt.

   Så jag bollar tillbaka frågan om ”mörka sidor” till dig. Är du medveten om Israels mörka sidor? och hur kan du i så fall försvara dem? Så var det en sak till, Israels politik stödjs du av den kristna högern (dit räknas ju Ku Klux Klan med lynchningar och brända kors) och den högerextrema delen av sioniströrelsen i USA. Är du medveten om detta stöd och hur reagerar du på det? Med avståndstagande eller förfäran?

 6. Ni har fel om Jonathan Leman när ni kategoriserar honom som tillhörande ”lobbyn”.

  Jag har följt hans blogg under flera års tid. Av Israel-apologetism a la Pophöger finns det inget spår. Så vitt jag kan se så är han helt enkelt inte en aktör inom Israel-Palestina-debatten. Det Leman gör är istället ett genuint anti-rasistiskt arbete, och han gör det bra. Han förtjänar inte den här kritiken.

  • Jag tror inte att Leman tillhör lobbyn. Jag menar bara att han i detta specifika fall har argumenterat mot oss på ett sätt som påminner om lobbyns. Att jag ägnar så mycket tid och plats åt honom beror på att jag annars respekterar hans arbete med Expo. Även om min kritik verkar raljerande så är den inte ondsint. Men jag menar att vi måste vara uppmärksamma på argumentationsstrategier, lika mycket som vi är på vår vakt mot antisemitism så ska vi vara uppmärksamma mot guilt by association, och islamofobi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s