Israel hindrar Ship to Gaza från att söka rättvisa i Israel

Pressmeddelande 2010-11-05

Enligt ett pressmeddelande från Israels ambassad i Stockholm på fredagen (5/11) tänker Israel hindra Ship to Gazas talesperson Dror Feiler och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan från att på plats i Tel Aviv polisanmäla Israels regering och försvarsmakt. Som skäl hänvisas till den paragraf i israelisk lag som stipulerar att ”varje person som försöker att illegalt ta sig in i landet nekas inresa i Israel under en period av tio år”.

Det är ett egendomligt argument med tanke på att ingen av passagerarna på Ship to Gaza/Frihetsflottan försökte ta sig in i Israel. Inte heller hade de i avsikt att göra så. Tvärtom. De var på väg till Gaza när de långt ute på internationellt vatten bordades, tillfångatogs och mot sin vilja fördes till israeliskt territorium. Vid överfallet dödades nio människor och skadades ett trettiotal svårt. Fartyg, last och personliga tillhörigheter beslagtogs och har i de flesta fall inte återlämnats.

Det är just händelserna i samband med bordningen som ligger till grund för de polisanmälningar Feiler och Kaplan – på samtliga elva svenska passagerares vägnar – tänker inlämna till polisen i Tel Aviv och den allmänne åklagaren. Åberopade brottsrubriceringar är väpnat rån alternativt stöld, kidnappning, olaga frihetsberövande och misshandel.

Ship to Gaza-Sverige utgår från att Israel som rättsstat tillåter att personer, som på goda grunder upplever sig ha utsatts för brott begångna av landets myndigheter, bereds tillfälle att till polis och åklagare inlämna anmälan som gör att misstänkta brott kan utredas. De svenska passagerarnas talan förs av den välrenommerade israeliska advokaten Gaby Lasky. Feiler och Kaplan reser som planerat på söndag till Israel i förhoppningen att rätten ska få ha sin gång.

Läs oxå i Dagen, The Local, SvT,

I tysk översättning finns pressmeddelandet här

Annonser

2 reaktioner på ”Israel hindrar Ship to Gaza från att söka rättvisa i Israel

    • Hej Lilian, har ju nu redan rapporterat i flera bloggposter om Viva Palestina: exempelvis här och här och här och här. Men Viva Palestina är inte vårt projekt, jag rapporterar om det ändå för att det har med saken att göra. Jag har inte kommenterat bilden med den knivbeväpnade mannen, främst därför ingen har bekräftat ifall den är autentisk eller ej. Vi har vid flera tillfällen befunnit oss under angrepp, våra motståndare har funnit det för gott att dränka oss i desinformation och lögner.

      Problemet med den knivbeväpnade mannen är att han dels kan vara ett fotoshoppat falsarium, eller vara klädd i sikhisk nationaldräkt där kniven är en del av klädedräkten. Eller en synnerligen elak antisemit. Men inget av det har bekräftats. Så tills dess har jag ingen uppfattning om bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s