Gideon Levy: Om ni älskar Israel var inte rädda att kritisera

Kära amerikanska judar, om ni älskar Israel – kritisera det, det skriver den israeliska kulturjournalisten Gideon Levy i Haaretz.

Om Israel är er kärt – och det är det ju för de flesta av er – var ärliga nog att kritisera det som det förtjänar.

I dag kommer era representanter att öppna er stora årliga konferens, Generalförsamlingen. Mellan hotellen New Orleans’ Marriott och Sheraton hotels kommer ni att bli sittande med seminarier och föredragshållare, paneler och diskussionsgrupper. Några kommer att handla om er, andra kommer att handla om oss israeler. Än en gång kommer ni att höra alla skärmytslingarna – och Joe Biden, Benjamin Netanyahu och Tzipi Livni.

Men i år kommer mötena att hållas i skuggan av förra veckans mellanårsval – många av er gläds säkerligen över presidentens nederlag – och ni står i begrepp att fatta avgörande beslut.

Jag läste att i er meny ingår en israelisk frukost, och ett flertal allvarliga diskussioner om den globala delegitimiseringen  av Israel. Utan tvivel kommer talarna att berätta för er att orsaken är antisemitism.

Tro dem inte. Det finns antisemitism i världen, men inte i den utsträckning de vill slå i er. Inte heller pågår det någon ”delegitimisering av Israel.” Det enda slags delegitimisering som pågår är den av Israels vålds och ockupationspolitik.

Samma ”antisemitiska värld” visste hur den skulle omfamna Israel då det valde rätt väg – under Oslotiden, exempelvis. Vad de flesta av jordens länder tröttnat på är endast Israels pågående ockupations och våldspolitik. Och ansvaret (och skulden) för detta finns hos Israel, inte hos resten av världen. Världen kan vara hård mot Israel, men ger det också särskilda rättigheter som inte tillkommer något annat land.

Om Israel är er kärt – och det är det för de flesta av er – var då ärliga nog att kritisera det som det förtjänar. Tänk er det som en personlig vän. Vad värdesätter en sådan bättre: ditt blinda, automatiska stöd, eller kritik född ur kärlek då det behövs?

Ditt älskade Israel har blivit beroende. Det är beroende av ockupation och aggression, och någon måste avvänja det från dessa beroenden. Liksom alla andra knarkare är det inte kapabelt att att sköta detta själv. Därför faller arbetet på dig.

Läs resten i Haaretz

Annonser

En reaktion på ”Gideon Levy: Om ni älskar Israel var inte rädda att kritisera

  1. Ping: Protest under judiska Generalförsamlingen mot Netanyahu « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s