Israelisk fascism?

I den liberala israeliska tidningen Haaretz är flera av journalisterna nu rädda för en politisk tendens i samhället de beskriver som fascism. Det är ett tillmäle som lobbyns megafoner på senare tid försökt pådyvla också oss. Lobbyn och Haaretz journalister förstår dock tillmälet olika. Här i landet riktas tillmälet mot en demokratisk folkrörelse vars syfte är att med humanitärt stöd undsätta en belägrad stad (den som kommer att tänka på Orwells bok 1984, räcker upp en hand). I Israel menar Haaretz skribenter att det är en stegrat totalitär stat vars demokrati reduceras på sitt innehåll tills den endast blir nominell.

Själv tycker jag att ord som antisemit och fascist är så grova att jag helst slipper använda dem om politiska motståndare. I Israel har Haaretz en annan ståndpunkt:

Fascismen är redan här

Om det inte fanns de som protesterade så skulle Netanyahu, Livnat och Sa’ar vara tvungna att uppfinna dem. Till syvene och sidst är dessa personer det sista levande beviset på att Israel är en demokrati, det skriver Yossi Sarid i tidningen Haaretz

Israelisk demokrati finns huvudsakligen som dekoration, liksom ett träd som odlas för sin skönhet inte ger frukt. Ett mycket litet antal människor brukar den eller de rättigheter den garanterar. Många är glada att de kan rösta i valet till Knesset, och även de blir färre.

Härör Israels civila passivitet ur lathet, eller apati, eller ur desperation? Ur den där känslan att det inte finns något sätt de kan påverka eller förändra någonting? Regeringen har inga problem att bestämma opposiotionens politik. Det blir fullt möjligt  genom att den består av typer som Tzipi Livni, Shaul Mofaz och Tzachi Hanegbi. Resultatet blir att en demokrati som är tynande, som inte används dagligen, blir ett onödigt verktyg.

Men här finner vi en paradox: de som strider mot demokratin i syfte att förgöra den, att skapa ett nytt slags stat i dess ställe, är samma personer som vet att utnyttja demoratin fullt ut. Bosättarna vet, och det gör även rabbinerna som lär sina stutenter hur deras ”judiska stat” kommer att se ut. Under de senaste månaderna verkar det som om Fascism redan anlänt hit och väntar alldeles bakom muren.

Läs hela Yossi Sarids artikel i Haaretz

Annonser

En reaktion på ”Israelisk fascism?

  1. Ping: Singnerat: Krav på att människorätts organisationer ska redovisa varifrån de fått sina pengar är odemokratiskt « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s