Hotad Gideon Levy talade vid Alternative Information Center

– Vi brukade skämta om att två israeler delade tre åsikter, men idag delar tre israeler en åsikt, det sade Gideon Levy då han nyligen besökte Alternative Information Center i Beit Sahour, nära Betlehem.

– Då det kommer till Israels inofficiella religion, nämligen säkerhet…så har media förrått sitt uppdrag. Många utlänningar som kommer hit förvånas över hur lite israeler diskuterar sin framtid, hur lite de vet om vad som händer en halvtimme från sina hem, hur lite de vill veta och hur lite de bryr sig.

Levy framhöll att han inte är någon född pessimist, men att han helt enkelt inte hade skäl att se några förbättringar i omständigheterna.

– Man måste vara realistisk nog att tro på mirakel, sade han

– Om vi levde under sena 80-talet och jag sade åt er att Sovjetryssland snart skulle kollapsa, Berlinmuren skulle kollapsa, och att Sydafrikas apartheidregim skulle kollapsa under kommande månader, utan blodbad – så skulle ni anse mig galen…Det enda problemet är att det inte i Sydafrika, Sovjetunionen, eller ens i Berlin fanns 300 eller 400 000 bosättare. Det gör mig ganska hjälplös då jag försöker beskriva ett optimistiskt scenario.

Levy sade att det han fruktar mest är att uppfattningar som hans egna är hotade i Israel. Han lade emellertid till att hans egen fysiska säkerhet också kan vara i fara.

– jag blev nästan attackerad två gånger förra veckan, men jag sprang iväg, sade han

– Jag kan förnimma det, jag kan ana det, det blir hela tiden allt mindre angenämt – kanske farligare, det kan jag inte bedöma. Jag sover gott om natten, kanske av dumhet. Kanske finns det faror omkring mig jag inte ser.

Läs mer om Gideon Levys tal på PNN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s