Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet har israeliska anarkister i kikarsiktet

Säkerhetsstyrkorna: Judiska avdelningen varnar vänsteraktivister för att de kan komma att bryta lagen, det skriver en av världens bästa journalister, israeliska Amira Hass som bosatt i Gaza, tillhör bosättarrörelsens hatobjekt.

De två säkerhetskadetterna vid Ben Gurion-flygplatsen stod vid planets dörr. Fredagen, den 7 december, väntade de inte på någon Mohammad, utan istället på en Cohen. Matan Cohen.

Han checkade ut, och de följde honom genom passkontrollen. Därifrån togs han till ett litet förhörsrum. Den tjänstgörande polismannen sade åt Cohen en 22-årig student vid Hampshire College, att han skulle hållas kvar under misstanken att han gjort sig skyldig till ”fientlig verksamhet.”

Cohen: ”var det du som beslutade hålla mig kvar?”

Polismannen: “nej säkerhetstjänsten har tagit beslutet”

Cohen: “menar du Shin Bet-säkerhetstjänsten?”

Polismannen: “ja, Shin Bets Judiska avdelning”

Ytterligare fyra personer i civila kläder undersökte Cohens tillhörigheter. Det tog dem två och en halv timme. De frågor de ställde visade att de inte visste något om honom. (Han är en anarkistisk aktivist och en av koordinatörerna av BDS – Bojkott, avinvesteringar och sanktioner mot Israel – i USA.) De berättade för honom att de inte hade tillstånd att läsa hans fil.

”Vi har varnats för att du är misstäkt för terroristverksamhet” vilket betyder att vi måste gå igenom dina väskor, sade de. Efter visitationen togs han så åter till polismannen, som sade ”om det vore för mig så skulle vi låtit dig gå alleredan. Jag väntar på ett telefonsamtal från judiska avdelningens chef.”

[här är översättarens svenska inte tillräckligt bra, så jag låter engelskan stå kvar]

Cohen: ”[Am I] a suspect in something?”

Polismannen: ”You’re not a suspect. You’re suspected.”

Cohen: ”din Grammatik är fantastisk.”

Polismannen:”det betyder att de tror att du är inblandad I någonting men inte är misstäkt för något konkret”

Cohen: ”Du kan med andra ord hålla mig kvar när du så önskar”

Polismannen: “Det är de instruktioner jag fått från Shin Bet och beslutet är deras”

Så småningom fyllde polismannen I sin rapport där han skrev “misstänkt för fientlig terroristverksamhet, av Shin Bet.” Cohen som var hemma på semester från sina studier i politisk ekonomi och psykoanalys reste från flygplatsen till sina föräldrars hus.

Han är inte den enda anarkisten som antastats av Shin Bet förra veckan. Fem dagar tidigare så fick den 39-åriga matematikern och anarkisten Kobi Snitz ett samtal från Shin Bet, då han medverkade vid en konferens: ”Shalom, detta är Rona från Shin Bet. Jag är säker på att du hört talas om mig.”

”Hon sade att hon ville bjuda in mig till ett vänskapligt samtal så att vi kunde växla tankar” Han frågade om han var kallat till förhör? När svaret blev nekande, sade han nej tack. Snitz har avtjänat ett 20-dagar långt straff för att ha förhindrat en husrivning I Kharbatha, en by väster om Ramallah, några år tidigare. För två månader sedan fick han en femdagars dom för att protesterat mot det Andra Libanonkriget, 2006.

Läs mer i Haaretz

Annonser

2 reaktioner på ”Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet har israeliska anarkister i kikarsiktet

  1. Ping: Tweets that mention Den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet har israeliska anarkister i kikarsiktet « Ship to Gaza Malmö -- Topsy.com

  2. Ping: Singnerat: Krav på att människorätts organisationer ska redovisa varifrån de fått sina pengar är odemokratiskt « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s