Wikileaks: Gaza ska hållas vid avgrundens rand

Wikileaks-dokumenten visar hur Israel planerade hur Gazas 1.5 miljoner palestinier skulle hållas vid ”avgrundens rand” genom ekonomiska sanktioner, det skriver norska Aftenposten.

Samtidigt som rädslan ökar för en ny väpnad konflikt i Gaza mellan Israel och Hamas, kastar Wikileaks-dokumenten nytt ljus över det som hände i kulisserna under veckorna och månaderna före kriget för två år sedan.

Israeliska tjänstemän, underrättelseorganisationer och politiker ger i hemligstämplade dokument från den amerikanska ambassaden i Tel Aviv, en osminkad och närmast cynisk bild av Israels ekonomiska blockad mot Gazaremsan, som tvingade på de 1.5 miljoner palestinierna ett stort lidande.

”som en del av sin överordnade blockadplan mot Gaza, så har israeliska tjänstemän bekräftat vid ett flertal tillfällen att målet är att hålla Gazas ekonomi på gränsen för kollaps, utan att falla över den gränsen,” skriver USAs ambassad den 3 november 2008 under rubriken Utan pengar i Gaza?

”Planen är att hålla Gazas ekonomi i funktion på den lägsta tänkbara nivån, utan att det resulterar i en humanitär kris.”

Aftenpostens avslöjanden har under dagen rönt mycket uppmärksamhet bland annat i Haaretz

Läs gärna också Sören Sommelius artikel i Helsingborgs Dagblad

Annonser

7 reaktioner på ”Wikileaks: Gaza ska hållas vid avgrundens rand

 1. USA planerade exakt samma sak, tills Obama äntrade tronen, för att visa hur mycket bättre Abbas är. Israel har inte någon som helst skyldighet att mata Gazanerna, http://tinyurl.com/3ybltpn och där är gräns mot Egypten där alla internationella givare kan transportera lagligt gods. Speciellt om fega EU kommer tillbaka och bevakar gränsen som de lovade, tills Hamas sa BUUU och de sprang som huvudösa hönor. Sen kan Israel svetsa igen sina grindar.

  • Hej Ralph
   Enligt gällande avtal och internationell rätt, som du kan läsa mer om här. Så har faktiskt en krigförande makt skyldighet att förse ockuperat område med nödvändiga livsmedel. Med ockupant menas den främmande stat som besitter effektiv kontroll över en landmassa som annars skulle styras av annan autonom stat. Som du säkert vet så har en majoritet (106 stycken) av fns medlemsländer nu erkänt Palestina, vilket gör landet suveränt men under ockupation.
   Egypten ockuperar inte Gaza. De har ju dessutom släppt in två biståndskonvojer. De har däremot inga legala skäl att bistå Gaza och Palestina. Men det har som sagt Israel.

 2. ”Så har faktiskt en krigförande makt skyldighet att förse ockuperat område med nödvändiga livsmedel.”
  Så då erkänner du att det är krig?
  Och en krigsförande makt har rätt att hindra skepp på internationellt vatten att komma fram till fiendehamn. Se San-Remo avtalet.
  Då hade ju Israel rätt att stoppa skeppen.

  Bilder från ”svälten” i Gaza.
  http://www.paltoday.ps/arabic/News-64161.html

  ”Egypten ockuperar inte Gaza.”
  Intressant, när Egypten ansvarade för säkerheten i Gaza kallades det inte ockupation, när turkarna eller britterna hade området kallades det inte heller ockupation. Lustigt. Araberna har dessutom förlorat området i krig till Israel. I relation kan ställas att Turkiets attack på Cypern där dom erövrat halva ön så kallas det inte ockupation. Varför?

  Dessutom så har palestina aldrig varit ett land. Det är ett område med araber. Folk kallar det land för att lugna ner araberna. Egentligen är Jordanien det land araberna fick mot judarnas Israel för att båda skulle vara glada och inte slåss. Då förklarade araberna krig mot Israel direkt.
  Läs lite historia. Araberna har aldrig erkänt Israel som land, men palestina går bra!?!

  Enligt brittiska dokument från 1911 när dom härjade där fanns inget utom bara sand och någon enstaka judisk by.

  Sen till ”folkmordet”. 1947 fanns runt 80.000 araber (som dom kallade sig då) i området. Idag finns runt 1,5 miljoner. Måste vara det sämsta folkmordet någonsin. Dessutom består Israels befolkning till 20% av araber. Jämför med 0% judar i Gaza.
  Se även artiklar om hur judar minskat i arabländer. Där har du ett folkmord. Judarna försvinner från arabländer.

  Och glöm inte att Gazabor beskjuter Israel, då har Israel FULL rätt att försätta palestina i blockad samtidigt som Israel levererar el, mat, kläder och sjukvård till Gazaborna. INGET annat land har gjort detta mot dom som beskjuter dom. Speciellt inte araber.

  • 1. Vi har aldrig sagt att det inte är krig. Israel har däremot ofta påstått att de inte ockuperar Gaza. Samtidigt utövar de effektiv kontroll över området (vilket enligt konventionstexterna är att ockupera). När de passar dem menar de att de är i krig, exempelvis då de ger sig på biståndskonvojer(frågan om huruvida man får ge sig på humanitärt bistånd i krig är omdisputerad, San Remo har debatterats en del. Andra har menat att helt andra konventionstexter borde ha företräde). Å andra sidan är Israel inte i krig då det gäller exempelvis Gilad Shalit, eller då det gäller att hindra humanitärt bistånd från att nå regionen (är de i krig måste de förse det ockuperade området med läkemedel, tjänligt vatten samt garantera matsäkerheten. Det gör de inte nu enligt i stort sett alla verksamma biståndsorganisationer i området, inklusive Läkare för mänskliga rättigheter – Israel)
   2. manipulerade propagandabilder har ni kört med sedan dag 1. Då vi gång efter annan kunnat konstatera att ni manipulerat bilderna, så har ni publicerat flera liknande manipulerade bilder och falsarier. Jag tänker därför inte kommentera de här bilderna som säkert är lika mycket falsarier som alla andra bilder ni presenterat.
   3. 107 av FNs medlemsstater har erkänt Palestina enligt 1967 års gränser, betydligt flera än som erkänt exempelvis Kosovo. Därmed har Palestina lika stor rätt att existera som Israel.
   4. balfourdeklarationen och andra brittiska koloniala dokument, menade att bara vita människor var människor. Judar, Palestinier och nomader ansågs vara vildar (såväl britter som fransmän var vid denna tid fullblods antisemiter). Så enligt britternas, och senare Golda Meirs (som självklart lade till de europeiska judarna, i kategorin ”människor”), sätt att se saken så fanns det därför ingen människa i området. Där fanns endast saker de behövde som land och olja. Det judiska upproret, eller frihetskriget i Entanten, under perioden fram till andra världskrigets slut, riktades ju mot den brittiska överhögheten, inte mot de arabiska grannarna (eftersom det fanns ett judiskt uppror måste det ju funnits judar i Palestina).

   De var dock inte i majoritet, om du själv läst din historia måste du känna till städer som Akka (senare Tyr) och Jerusalem, som först erövrades av av korsfararna och sedan befriades av kurden Saladin, eller som araberna kände honom, Salah ad-Din (förövrigt blev han den sam satte stopp för de ständiga pogromerna mot stadens judar, som de kristna utförde. I Saladins Jerusalem, så beslutade han själv att judar, muslimer och kristna skulle leva sida vid sida. Var och en skulle få tillgång till sina egna helgedomar. Som du säkert vet blev därefter al Aqsa moskén, Klippmosken, kyrkorna, klagomuren vanliga vallfärdsplatser för dessa religioner. Under korsfararna hade judarna och muslimerna begränsad eller ingen tillgång till dessa platser. Hade det inte funnits muslimer i Jerusalem så hade inte heller al Aqsa-moskén och klippmoskén funnits?) En annan stad som uppenbarligen hade en palestinsk befolkningsmajoriet var ju Betlehem (vars historia är minst 2 050 år lång eftersom judisk/palestiniern Jesus ju föddes där. Ingen, förutom möjligen de brittiska rasisterna, har någonsin påstått att dessa palestinska städer var folktomma, eller ens endast beboddes av judar?) . Faktum är att britterna inte ansåg att de judar och araber som bodde i det brittiska protektoratet Palestina var ”människor.”
   5. Israel har å sin sida inte heller erkänt Palestina.
   6. Nu yrar du. En ganska extrem majoritet av alla palestinier bor i olika flyktingläger eller i exil. Nakba, katastrofen handlade först och främst om att i bästa koloniala stil slå sönder sociala strukuter å tvinga folk i landsflykt. Det är israels generella politik gentemot palstistinierna som kan beskrivas som genicidal. För att reda ut det måste man studera de krigsförbrytartribunalernas domslut. Det har jag gjort på annan plats och tänker därför inte göra det igen här och nu.

   ytterligare en anmärkning:
   ”Se även artiklar om hur judar minskat i arabländer. Där har du ett folkmord. Judarna försvinner från arabländer;” Med den här logiken, vart vill du komma? om nils är elak mot Kalle så är det rätt att bomba Sverige eftersom det är där både Nils och Kalle bor?

   En sista anmärkning:
   Anledningen till att inga israeler bor i Gaza och Ramallah har nog med deras erfarenhet att göra. Några vänner till mig som är israeler men har bott/bor i Palestina har vittnat om hur de behandlas av ”bosättarrörelsen” och i gränsövergångar, hur de förtalas i de israeliska medierna, hur Shin Bet trakaserar dem. De får höra att de är ”självhatande” ”förrädare” etc. Kan det möjligen vara därför som inte fler bor i Betlehem, Ramallah eller Gaza?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s