Signerat: Wikileaks: Israeliskt storangrepp inför dörren

Den 15 november 2009 så hade en amerikansk kogresslegation under ledning av demokraten Ike Skelton ett möte med chefen för israeliska generalstaben, Gabi Ashkenazi. Under mötet fastslog den israeliska toppgeneralen att Iran har 300 Shihab-raketer som kan nå Israel, det skriver norska Aftenposten.

Vid ett iranskt angrepp, så har Israel inte mer än 10-12 minuter från varningssignalen på sig att mobilisera.

– Rakethotet mot Israel är allvarligare än någonsin. Därför lägger Israel en stor vikt vid ett raketförsvar, sade Ashkenazi enligt de hemligstämplade breven från den amerikanska ambassaden i Tel Aviv till det amerikanska utrikesministeriet.

Dokumenten från samtalen mellan Ashkenazi och Skelton, samt ett stort antal andra dokument från samma tidsperiod som norska Aftenposten fått tillgång till, ger ett tydligt budskap: Den israeliska krigsmakten håller som bäst på att förbereda sig för ett nytt krig i Mellanöstern. För de amerikanska representanterna och den israeliska krigsmaktens och underrättelsetjänstens toppchefer, är hotet från Hamas och Hizbollah, huvudsakligen på Gazaremsan och i Libanon, det mest akuta. Islamistgruppernas raketer har en långt större precision än de iranska ballistiska raketerna kommer att ha, enligt dokumenten, skriver tidningen.

Det vore här på sin plats att undra över exakt hur dålig precision de iranska raketerna kommer att ha. Mellan den 27 december 2008 och den 15 januari 2009, dog fyra israeler i Hamas raketattacker, och 285 hade sårats. Då hade 771 raketer och granater avfyrats mot Israel, enligt Global Security, som är en konservativ militäranalytisk organisation.

Som jämförelse skriver Räddningsverket i Sverige att deras

siffror visar att cirka 300 personer årligen skadas så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka akutmottagning. De vanligaste skadorna är bränn- och sårskador och de flesta som skadas är män och många är under 18 år. Utöver personskadorna orsakar fyrverkerierna även andra skador, till exempel bränder.

Bara i år dödades minst 23 personer i bränder till följd av nyårsfyrverkerier här i Sverige, enligt Aftonbladet

Så alltså borde den svenska staten sätta in flygbekämpning mot landets kinapuffar och nyårsraketer, eftersom de årligen skadar och dödar flera än Hamas raketer.  Och om Irans ballistiska raketer inte är lika farliga som Hamas, då får iranierna kanske vara glada över om de orsakar tinitus hos en enda israel.

Annonser

En reaktion på ”Signerat: Wikileaks: Israeliskt storangrepp inför dörren

  1. Ping: Gazas hopp gjutet i bly « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s