EU och Israel oense om hur blockaden av Gaza ska hävas

Andrew Rettman

EU Observer/Bryssel – Israel har sagt att en ny EU-stödd styrka kunde bidra till att övergångarna till Gaza åter kunde öppnas. Men att Unionens plan för Gaza är för bristfälligt i avseende på starka säkerhetsgarantier.

”Om ni vill få till stånd ett hävande av belägringen av Gaza, måste ni  ta ansvar  och etablera en stark och effektiv maktfaktor där för att hindra smuggeltrafiken … Jag kan lova er att i samma stund insmugglandet av vapen till Gaza upphör så kommer belägringen att upphöra.” Detta skrev Israels utrikesminister Avigdor Lieberman i ett pressmeddelande efter mötet med EU:s utrikespolitiska chef, Cathrine Ashton, i Jerusalem på onsdagen (den 5 januari).

Vidare hävdades i meddelandet att  ” ett nära samarbete mellan Israel och EU kan få slut på smugglingen och terrorn mot Israel, hävande av blockaden och till och med frigivning av Gilad Shalit”. Det sistnämnda syftar på den israeliska soldat som hålls fången av den militanta gruppen Hamas i Gaza.

Liebermans uttalande kunde vara ett potentiellt genombrott för EU:s ansträngningar att häva den belägring av Gaza som Israel genomförde som reaktion mot Hamas maktövertagande i Gaza 2007.

En kontakt i Ashtons delegation menade på torsdagen på  denna EU Observers hemsida att det är ”svårt” att se hur tanken på en säkerhetsstyrka kunde förenas  med de erbjudanden EU givit. ”Vi har erbjudit tre åtgärder: bidrag till infrastrukturen, utrustning och utbildning av palestinsk personal vid gränsen, igångsättning  av ekonomin i Gaza och att förvissa oss  om att uppfylla israeliska säkerhetskrav.” förklarade EU-källan.

Kontakten sa att Unionen vill öppna övergången Kerem Shalom där gänserna mellan Egypten. Gaza och Israel sammanstrålar, även om Hamas skulle föredra ett öppnande av Rafah-övergången vid gränsen mellan Egypten och Gaza.

Ashtons delegation,  som omfattar den nya mellanösternchefen för The European External Action Service, den franska EU-tjänstemannen Hugues Mingarelli, sammanträder med palestinska ledare på Västbanken under torsdagen.

Resan var nära att gå om intet på grund av en lönerelaterad strejk vid israeliska utrikesministeriet. Denna strejk föranledde den ryska presidenten Dimitri Medvedev att ställa in en resa till Israel eftersom protokollansvariga inte var i tjänst.

Emellertid har den norska Aftenpostens publicering av diplomatmeddelanden från Wikileaks kastat nytt ljus över Israels policy avseende Gaza.

I ett meddelande från oktober 2008 redogörs att ”Som ett led i det övergripande embargot mot Gaza, har israeliska tjänstemän vid ett flertal tillfällen försäkrat (amerikanska tjänstemän)  att avsikten är att hålla Gazas ekonomi på ruinens brant utan att genomdriva en total kollaps.”

Enligt ett annat meddelande 2007 hävdas att ”avsikten är att skada Hamas-regimen i Gaza utan att förorsaka en humanitär kris och därmed vinna tid för Fatah att mobilisera stöd… Den nuvarande stängningen av gränsövergångarna till Gaza är inte hållbar, då flera tusen palestinier väntar på att få komma in i Gaza via övergången i Rafah.”

Israeliska analytiker hävdar att EU har överdrivit befolkningens lidande i Gaza.

”Det är ingen humanitär kris i Gaza – folk dör inte av hunger. Tunnelekonomin medför att marknaderna är välförsedda med varor, ” hävdade Avi Melamed, en israelisk antiterrorismexpert , för EUObserver vid ett besök i området i november.

Melamed uppskattade att det finns cirka 1300 aktiva och inaktiva tunnlar i Gaza. Omkring 200 är specialiserade på att smuggla vapen från Egypten. Ytterligare tvåhundra används huvudsakligen för att smuggla bränsle, medan många andra används av Hamas som militära bunkrar under civila inrättningar  och utgör ett ”omfattande nätverk” under området.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s