Palestina: Erkännandet av staten

Drygt 106 av FNs medlemsstater har nu officiellt erkänt den Palestinska staten, enligt 1967-års gränser, skriver al-Jazeera, som låter en internationell jurist och författare, John V. Whitbeck, analysera såväl kvaliteten som kvantiteten av de länder som erkänt Palestina.

Den 17 december utökade Bolivia sitt diplomatiska erkännande av den Palestinska staten inom hela dess gränser före 1967 (hela Gazaremsan och Västbanken, inkluderat östra Jerusalem).

Snart kommer liknande erkännanden från Brasilien och Argentina, Bolivias erkännande blev nummer 106 av länder som erkänner den Palestinska staten vars självständighet proklamerades den 15 november 1988.

Trots att det fortfarande befinner sig under faktisk ockupation, så innehar Palestina alla hävdvunna kriterier enligt internationell lag för en suverän statsmakt. Ingen del av dess territorium är erkänt av något land (förutom av Israel) som annan makts suveräna territorium, och Israel har bara gjort anspråk på östra Jerusalem som eget land, och de lämnar därmed suveräniteten över resten både bokstavligt och legalt odisputerat.

Mot denna bakgrund kan det vara upplysande att tänka över såväl kvalitet som kvantitet av de utökade diplomatiska erkännandena.

Av världens nio mest folkrika stater, så har åtta (alla utom USA) erkänt den palestinska staten. Av världens 20 mest folkrika stater så har 15 (alla utom USA, Japan, Mexiko, Tyskland och Thailand) erkänt den palestinska staten.

I jämförelse så erkänner 72 av FNs medlemmar republiken Kosovo som en oberoende stat, däribland bara en av de nio folktätaste staterna (USA), och bara fyra av de 20 mest folktäta staterna (USA, Japan, Tyskland och Turkiet)

Då, i juli, den internationella rättvisedomstolen fastslog att Kosovos unilaterala självständighet inte stred mot internationella lagar dörför att den internationella lagen är stum i frågor som rör lagligheten i självständighetsdeklarationer (det betyder att inga självständighetsdeklarationer bryter mot internationell lag, och är därför ”lagliga,” och därför underordnade suveräna staters erkännande av den deklarerade självständigheten), USA svarade med att uppmana alla länder som inte redan gjort det, att nu erkänna Kosovo.

Fem månader senare har bara ytterligare tre ansett det passande att göra så – Honduras, Kiribati och Tuvalu.

Om Arabförbundet nu skulle kräva av den minoritet av FN-medlemmarna som inte redan erkänt Palestina, att göra så genast, så skulle det säkra svaret bli överlägset större (både i kvantitet och i kvalitet) än det nyliga svaret på den amerikanska vädjan för Kosovo.

De borde göra så.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s