Singnerat: Krav på att människorätts organisationer ska redovisa varifrån de fått sina pengar är odemokratiskt

Att den israeliska högerregeringen hatar demokratin innerligt, har redan fastslagits på flera håll – bland annat av amerikanen Noam Chomsky, och av landets egna dissidenter som Gideon Levy och Amira Hass, som nyligen konstaterat att Shin Bet  nu drar åt tumskruvarna på de vänterintellektuella. Som bloggen tidigare kunnat konstatera så har det under vintern rasat en debatt på Haaretz kultursidor om inte landet i själva verket befinner sig på det sluttande planet mot fascism.

Det allra senaste tilltaget från högerregeringen rapporterar Ekot är att de förväntas utreda varifrån människorätts organisationerna får sina pengar. Oppositionen kallar beslutet för häxjakt och en skam för den israeliska demokratin.

Men vänta nu. Var har jag hört liknade krav nyligen? jo – från vår lokala höger som tycker att Ship to Gaza ska redovisa varifrån vi får våra pengar, alltså enskilda donatorer. Jag tänker nu inte dra slutsatsen att den svenska högern går i den israeliskas ledband. Men det är ju en tanke.

Fast de svenska högertokarna går nog i själva verket längre än så – då de ju kräver att vi ska redovisa varifrån andra länders organisationer får sina donationer ifrån. Se där israelerna har något att lära av våra inhemska haverister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s