Gazapsykolog vinner Palmepris för sin fredsiver

Den Gazaverksamma psykologen Eyad al-Sarraj har vunnit Sveriges Olof Palmepris för sitt engagemang för försoning och fred mellan palestinier och israeler, det skriver Irish Times.

Olof Palmes minnesfond lyfter fram hans ”outtröttliga kamp för sunt förnuft” som en nyckelfaktor i sitt beslut. I sitt arbete, står han på ”den individuella människans sida, oavsett nationalitet, kön eller samhällsposition”

Han har belyst förtryckets destruktiva inflytande på mental hälsa. Han har visat på den koppling som uppstår mellan ”fångenskap, hopplöshet, desperation och våld, och hur detta ignoreras av både de palestinska och israeliska myndigheterna.”

Doktor Sarraj, som har studerat i Alexandria och i London är den första psykologen som praktiserat i Gaza, där han grundat Gazas kommunala mentalhälsoprogram, en oavhängig ogranisation sysselsatt med att behandla trauman och stress tillföljd av den israeliska ockupationen. Pogramets hamnkontor bombades av Israel under dess militäroffensiv 2008-09, då IDF dödade 1 400 och sårade 5 000 Gazabor.

Läs också i Politikerbloggen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s