Gazaungdomar skriver manifest som riktar sig mot alla sidor i konflikten

En anonym studentgrupp har skapat ett dokument som uttrycker frustration född ur Hamas våldsamma tillslag mot ”västlig dekadens,” förstörelsen som orsakats av Israels attacker och det politiska spel som spelas av Fatah och FN, det skriver The Guardian som nyligen besökte ett möte som arrangerats av gruppen i ett kalt rum i en hyreskasern i Gazacentrum. Inga fotografer, inga riktiga namn – det var deras villkor.

Detta är den första gången som gruppen palestinska cyberaktivister gått med på att träffa journalister sedan de publicerat vad de kallar Gazaungdomars manifest för förändring. Det är ett brännbart dokument – skrivet med mod och ursinnig energi – som fångat tusentals läsare som hittat det på nätet, och de unga universitetsstudenterna är synligen upphetsade, men också rädda. ”Vi sätter inte bara våra egna liv på spel; vi utsätter också våra familjer för en risk,” säger en av dem, som kallar sig själv Abu George.

Gazaungdomars manifest för förändring är ett extraordinärt, passionerat cyber-skrik i vilket unga män och kvinnor från Gaza – där mer än halva befolkningen på 1.5 miljoner är under 18 år – gör det klart att de fått nog. ”Fuck Hamas…” börjar texten. ”Fuck Israel. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNRWA. Fuck USA! Vi Gazas ungdomar har fått nog av Israel, Hamas, ockupationen, brotten mot de mänskliga rättigheterna och det internationella samfundets likgiltighet!”

Det diskuterar i detalj de dagliga förudmjukelserna och den frustration som utgör det dagliga livet på Gazaremsan, den palestinska landremsa som Israel och Egypten de facto skurit av från världen sedan Hamas valdes till makten 2006.

“Här I Gaza är vi rädda för att fängslas, förhöras, bli slagna, torterade, bombade, dödade,” står det att läsa i det extraordinära dokumentet. ”Vi är rädda för att leva, därför att varenda steg vi tar måste vara övervägt och välgenomtänkt, det finns begränsningar överallt, vi kan inte röra oss som vi vill, säga vad vi vill, ibland kan vi inte ens tänka vad vi vill därför att ockupationen ockuperar våra hjärnor och hjärtan så fruktansvärt att det gör ont och får oss att vilja gråta ändlösa floder tårar i frustration och vrede!”

Texten slutar med ett trippelkrav: “Vi vill tre ting. Vi vill bli fria. Vi vill ha möjligheten att leva normala liv. Vi vill ha fred. Är det för mycket begärt?”

På Facebook kallar sig gruppen Gaza Youth Breaks Out. Då cyberaktivisterna skrev manifestet för tre veckor sedan så gav de sig själva ett år att samla tillräckligt stöd, innan de bestämmer sig för att vidta ytteliggare steg. Men deras text har rest runt världen i oförutsedd fart och har skördat tusentals anhängare, många av dem människorättsaktivister, som säger att de är redo att bistå.

För närvarande försöker författarna hantera dokumentets genomslag som kan utgöra en vändpunkt för livet i Remsan. ”Vi trodde inte det skulle bli så stort,” erkänner en av dem. Åtta personer – tre kvinnor och fem män – skrev texten. De är alla normala studenter, från mer sekulära delar av Gazas samhälle.

Alla kallar de sig opolitiska och de är äcklade av spänningarna och rivaliteten som delar palestinierna mellan Hamas, Gazas härskare, och Fatah, det mer sekulära partiet som leder den Palestinska myndigheten, på Västbanken. ”Politik är skit, det förstör våra liv,” sade en av gruppens medlemmar. ”Politiker bryr sig bara om pengar och sina anhängare. Bara israelerna vinner på delningen.”

Sören Sommelius Fuck Israel. Fuck Hamas

och texten i hela sin längd på svenska

Läs också artikeln i Yle

En reaktion på ”Gazaungdomar skriver manifest som riktar sig mot alla sidor i konflikten

  1. Ping: Naksaprotesten i Qualandia « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s