Israels avsikt var att ”rensa” bostadsområdena i Gaza under invasionen 2008

Israels omdebatterade överfall mot Gaza avsåg uttryckligen att ”rensa” de palestinska bostadsområden, hävdar tidigare soldater. Deras påståenden kommer att  blåsa nytt liv i debatten om det legitima i den tre veckor långa militärkampanjen, det skriver The Telegraph.

Av Alex Thomson, 23 januari 2011-01-25

Israel invaderade Gaza i slutet av 2008 i ett försök att stoppa raketanfallen från området, som man utrymt 2005. Staten hävdade att man riktade in sig på militära mål som kontrollerades av den militanta gruppen Hamas och bemötte förbittrat den rapport från FN som hävdade att det militära våldet avsiktligt riktats mot civila.

I skakande intervjuer av den israeliska filmaren Nurit Kedar, har tidigare soldater för första gången uppträtt med namn och anklagat sina överordnade för att uppmanat till oproportionerligt våld som vedergällning för Hamas raketer. De säger att deras befälhavare ”psykade” soldaterna före en operation så att de skulle vara beredda att skjuta hämningslöst.

En soldat säger att han beordrades att skjuta granater mot alla hus i ett område. Richard Goldstones FN-rapport hävdade att båda sidor begått krigsbrott, men pekade på den moraliska och rättsliga tvivelaktigheten i de israeliska attackerna.

Israel har påstått att de operationsorder som gavs under kriget betonade ”proportionalitet” och ”humanitet”.  Vikten av att minimera civila skador klargjordes för soldaterna, har man hävdat. I slutet av den 22 dagar långa operationen hade ca 1400 palestinier dödats och en stor del av Gaza raserats. Tio israeliska soldater och tre civila hade också mist livet.

I ett reportage som kommer att visas i Channel 4 News på måndag minns Ohad, en 24-åring som var pansarvagnsbefäl, att han kvällen före invasionen fick veta att tillvägagångssättet  i Gaza skulle vara ”oproportionerligt”. När man väl var inne i Gaza menar han att ordern var otvetydig: ”Det var en mycket tydlig order om att om en bil kom närmare mig än 200 meter  skulle jag helt enkelt skjuta. Skjuta eller kasta en granat.”

Han fortsätter: ”Vi skulle rensa bostadskvarteren, husen, hela området. Det låter verkligen hemskt att säga ”rensa”, men så var ordern… Jag vill inte vara otydlig när det gäller ordvalet.”

Shay, en trettioåring, som tillhörde ett elitförband, säger att han känner avsmak för hur vissa värnpliktiga i den israeliska armén bar sig åt. Han berättar att han övertog ett hus som tillhörde en förmögen palestinsk familj. Enligt honom hade de värnpliktiga redan smetat ner hela badrummet med avföring. Familjefoton hade klottrats på. På väggen hade man klottrat ”Länge leve Israel”.

Förra året kritiserade FN Israel och Hamas för att de inte på ett adekvat sätt hade utrett det som rapporten påvisat. Den israeliska ambassaden uttalade sig igår: ”Över 12000 raketer och granater från Gaza regnade ner över israeliska civila, vilket tvingade IDF att utföra operationen. I motsats till övriga länder i regionen, tillåter det öppna israeliska samhället  att påståenden som dessa får framföras och undersökas. Israel har redan auktoriserat över hundra undersökningar rörande invasionen, fem större undersökningar och närmare femtio rörande misstankar om kriminella handlingar. Vårt rättsväsende är berömt i hela världen för sin självständighet”.

Annonser

En reaktion på ”Israels avsikt var att ”rensa” bostadsområdena i Gaza under invasionen 2008

  1. Ingenting förvånar längre! Men heder åt de IDF-anhöriga som lyfter locket ang. de brottsliga krigshandlingar i Gaza de tydligen via hjärntvätt från ovan blev tvingade att utföra alla sina dåd !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s