Al Jazeera-läckorna

De hett diskuterade Weakileakstelegramen, som al Jazeera publicerat, om överfallet mot Gaza, utgör en skrämmande läsning.

Som vanligt missar svenska medier att rapportera om den folkmordspolitik wikileakstelegramen vittnar om, och som generar Israel. I stället fokuserar de på det faktum att Fatah, samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten och nästan förhandlat bort hela Jerusalem, som generar den palestinska myndigheten.

Hur vore det om de svenska medierna för en gångs skull var sakligt objektiva i sin rapportering utifrån Wikileaks, och delgav allmänheten båda sidorna av myntet? Material saknas ju inte i detta fall vilket de länkar vi publicerar visar. Bara en liten extra arbetsinsatts kunde få oss misstänksamma att förstå att SVT och SR inte köper nyheter som lobbyn planterat,

Till sitt innehåll förfaller de amerikanska diplomatrapporterna vara ett kritiklöst hopkok av israeliska pressrapporter. De går inte går djupare in på motiven till anfallet på Gaza och hur det planerades.

Dock framgår att USA, Egypten och den palestinska myndigheten samarbetade med Israel. USA räknade med att det skulle bli en humanitär kris utan att påtala detta. Man hade man inga invändningar mot Israels härjningar, utan beredde sig att stödja och försvara och senare i någon mån genom USAID släta över det värsta. Rapporterna uppmanar regeringen att förbereda en motoffensiv mot kritik i media och FN:s säkerhetsråd.

Att rapporterna ger en falsk bild av sakernas tillstånd framgår av israeliska vittnesmål publicerade i The Telegraph,

Soldaterna psykades att skjuta hämningslöst, man talade öppet om etnisk rensning och förstörde och bokstavligen skitade maximalt ner palestinska hem som man inte lyckats bomba sönder och samman.

Förklaringar till de många förkortningarna i rapporterna finns i al Jazeeras temasida

Rapportena är hämtade från

www.counterpunch.org/wikigazacables.html

Wikigazacables

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s