Signerat: Gaza, Egypten, Israel och demokratin

Israel har som de flesta av oss redan lagt märke till, utmärkt sig som välformulerade motståndare till Hosni Mubarak och högst benägna att försvara Egyptens demokrati. För varför ska väl landet vara Mellanösterns enda demokrati? Det är ju därför landet även stödde det demokratiskt valda Hamas efter det palestinska valet (om någon skulle råka missa det så är jag nu sarkastisk).

Bland alla lyriska orationer över händelserna på Tahrir-torget (fortfarande sarkastisk), så har landet även låtit meddela att det nu oroas över att  en våg ”afrikanska flyktingar” nu ska passa på tillfället att välla över gränsen till Gaza (inte längre sarkastisk, detta uttalande är det enda som hittills kan liknas vid en reaktion på det egyptiska händelserna från Netanyahu-regeringens sida).

Bland oss som är av misstänksam natur, kan det verka som om den israeliska regeringen i själva verket inte gillar demokrati. Tystnaden runt händelserna i Egypten visar att Israel nog helst skulle velat att Hosni Mubarak satt kvar, för ”stabilitetens” skull för att citera den västliga reaktionen och några borgerliga arabiska röster i dagarna. Det kan verka som om säkerhetstjänstens förföljande av vänsterintellektuella personer i Israel, regeringens tystnad om Egypten och den militära belägringen av Gaza alla har ett odemokratiskt syfte. Israel vill i själva verket inte att demokratin sprider sig. ”Israel är Mellanösterns enda demokrati” verkar dock inte vara sant särskilt mycket längre, inte ens nominellt. Professor Noam Chomsky vid MIT, verkar ha rätt då han säger att Israel hatar demokrati.

Den Egyptiska gränsen mot Gaza öppnades verkligen under två dagar. Så snart Mubarak försvinner så kommer den sannolikt att öppnas igen. Det är förstås den verkliga anledningen till den israeliska tystnaden. Om gränsen öppnas permanent så förlorar Israel den effektiva kontrollen över Gazaremsan. Med resultatet att belägringen av staden och området bryts, utan att Hamas besegrats. En stor israelisk prestigeförlust, och ett militärt nederlag. Dessutom ett nederlag för den folkfördrivningspolitik som Wikileaks och The Guardian  nyligen uppmärksammat.

För resten av världen innebär Gazas befrielse något som är bättre än en belägrad stad. Såväl handel, som vatten och sjukvård kan komma att fungera igen, via de egyptiska gränsövergångarna. Vilket kan leda till att staden samtidigt importerar demokratin, då Hamas kontroll utmanas från ett nytt demokratiskt Egypten. Inte så att kampen för ett fritt Palestina inom 1967-års gränser avstannar. Men den får ny näring.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s