Årets omvändelse under galgen

Så är det nog riktigt att beskriva Benjamin Netanyahus tal i Knesset. Då nu revolutionen i Egypten pågått i tre veckor. Då till och med den svenska diktaturkramande regeringen, som ju utvisade Ahmed Agiza och Mohamed Alzery med CIA-plan till den egyptiska säkerhetstjänstens tortyr,* har tagit avstånd från Mubarak – sedan en vecka. Då till och med Barak Obama tagit sin hand från Egypten. Först då tar alltså diktaturkramaren Netanyahu avstånd från Mubarak.

Sedan vi fått se  Netanyahu, under de veckor som förlupit sedan revolutionen inleddes,  svassa, krypa och buga inför Mubaraks les ancien régime i ”stabilitetens” namn. Allt emedan de Israliska tankesmedjorna här i landet inte sagt ett jota, uppenbarligen på order från chefen (Netnajahu-administrationen har lagt munkavle på oppositionen i Knesset).

Så  nu har alltså hus bon talat. Hus bon säger: vi är för revolutionen, eller i vart fall för ”stabilitet och reformer” – vilket förefaller mer än lovligt krystat, nästan som om inte orden är Netanyahus egna utan Obamas (som ju slagit knut på sig själv för att försöka slå världsrekordet i krystade uttalanden). Varför måste man fråga? Har Israel från och med i går börjat gilla demokrati? Nä inte särskilt troligt. Det rör sig snarare om en omvändelse under galgen. Ett piskslag från Washington och administrationen svarar med betingad reflex. En plausibel spekulation är att Obama sagt åt Netanyahu att den Egyptiska säkerhetspolitiken inte kommer att förändras därför att generalerna i Kairo och Obama kommit överens om ett Status Qou. Ingen förändrad säkerhetspolitik gentemot Israel till följd av maktskifte i Kairo.

Men det fungerar inte om Israel stödjer Mubarak, för då riskerar de förlora både amerikanernas och generalernas förtroende. Med resultat att Gaza befrias, bland många andra skräckscenarier, om revolutionen nu får fart.

*Sveriges egna diktaturkramare, utvisade egyptierna därför att de menade att Egypten var ett stabilt land, och därför att Mubaraks högst trovärdiga,  egna militära underrättelsetjänst lovat att inte tortera dem. Men resten av världen trodde inte på Mubarak, eller hans hantlangare. Det ledde som ni kanske minns till att Sverige fälldes av FNs tortyrkommité (båda egyptierna utsattes för tortyr i fängelset från dag ett. Utlämningsprocessen i sig kunde även den beskrivas som tortyr), som menade att Sverige därmed är skyldiga att låta egyptierna stanna, ”om inte synnerliga skäl förelåg.” Det fann de svenska diktaturkramarna, att det gjorde. Vilka skälen var har de aldrig berättat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s