Wikileaks: Suleiman lovar Israel att han ska rensa Sinai på vapentunnlar till Gaza

Omar Suleiman, Egyptens vicepresident lovade israelerna att börja “rensa Sinai” på palestinska vapensmugglare, enligt de läckta telegrammen, det skriver i dag The Telegraph.

Nyheten är ännu mer bevis för de nära banden mellan Israel, USA och herr Suleiman, som tippas ersätta Hosni Mubarak som Egyptens president.

Det nära förhållandet blir tydligt i amerikanska telegram som läkts till Wikileaks webbsida och lämnats vidare till The Daily Telegraph.

Suleiman är den kandidat som Israel föredrar ska ersätta 82-åriga Mubarak. Det förekommer ”dagliga telefonsamtal” via en hotline mellan Suleiman och israelerna, enligt de amerikanska diplomatiska telegrammen.

Löftet att rensa Sinai gavs av Suleiman, till Yuval Diskin från den Israeliska säkerhetstjänsten (ISA) efter att han klagat på vapensmugglingen över gränsen mot Gaza. Enligt telegramet avsänt i november 2007 mötte Diskin Rob Danin, vice assistent åt den amerikanska utrikesministern, och Mark Kimmitt, vice assistent åt försvarministern i Tel Aviv där han berättade för dem att Sinaihalvön nu blivit ett ”vapen och sprängämnes-varuhus” för operationer i Gaza, Egypten och Israel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s