Mellanöstern behöver inte stabilitet

Den så kallade stabiliteten förutsätter att miljoner araber tvingas leva under kriminella regimer, och onda tyrannier, det skriver i dag Gideon Levy, i israeliska Haaretz

Då en stridsvagn dundrar in i ett bostadsområde, sår skräck och förödelse, och områdets ungar kastar sten på den, vad kallas det? ”störande av freden.” Och vad kallar vi fängslandet av dessa stenkastare, så vi kan tillåta att tanksen ostört får fortsätta plöja in bland husen utan vidare problem? ”återställande av ordningen.”

På det viset har vi format vårt vidrigt tvättade språk i syfte att skapa allenast en berättelse; därför har vår beskrivning av oss själva blivit till en vilseledande verklighet. Under tiden slutar stridsvagnar dundra in i bostadsområden; men på något sätt upprätthålls ändå ordningen i de ockuperade områdena, utan dem. Ockupanten förtrycker, det ockuperade folket övervinner sin instinkt och sin kamp, och god ordning upprätthålls – för tillfället. Stabilitet.

Plötsligt vågade Egypten ”störa freden.” Dess folk, som fått nog av landets korrupta regering och det tyranniska tystnadet av deras röster, har gått ut på gatan. Kravaller. Västvärlden, inräknat Israel, har bävat inför en stor fara – Mellanösterns stabilitet håller på att undermineras.

Nu bör förstås stabiliteten bli underminerad.  Stabiliteten i regionen, något som västerlänningar och israeler kommit att sukta efter, betyder endast att status quo upprätthålls. Situationen må vara utmärkt för västerlänningar för Israel och väst, men den är dålig för de miljontals människor som måste betala priset. Att upprätthålla Mellanösterns stabilitet betyder att vara delaktig i den outhärdliga vakuum som cirka 2.5 miljoner palestinier existerar i, utan några rättigheter under den israeliska ockupationens stövelhäl; och ytterligare några miljoner palestinska flyktingar från 1948-års krig som bor i läger i arabiska länder, där de också är i avsaknad av alla rättigheter, hopp, försörjning och värdighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s