Mera om den högerzionistiska hatkampanjen

Den tjatigaste och ständigt återkommande anklagelsen mot oss är att vi skulle vara antisemiter. Den som läser i kommentatorfältet under Mattias Gardells text i exempelvis dagens Aftonbladet blir mörkrädd, av allsköns troll som tillskriver Mattias uppfattningen att han är antisemit eftersom han tillskriver de nio dödade ickevåldsaktivisterna förra året, mänskliga egenskaper.

Rättshaveristerna tycks mena att envar som kritiserar israels politik på ockuperat område är antisemit. Ledsen mina vänner, det är en definition som är lika skurkaktig som intellektuellt ohederlig; med den definitionen är inte antisemitism längre en rasism utan hotar istället att bli en rumsren politisk doktrin, som fångar alla från  Amos Oz, Amira Hass till Joseph Goebbels och Adolf Hitler. Och det är svårt att tycka annat än att denna strävan efter antisemitismens rumsrenhet, där nazister klumpas ihop med demokrater är annat än att göra antirasister en björntjänst. Själv tycker jag nämligen att antisemitism bör få fortsätta vara en rasism.

Det är därför jag föredrar en mera vetenskaplig definition av antisemitism, inte minst för att en sådan gör samtal möjligt mellan dem som bekämpar olika slags rasism. En tänkbar definition är exempelvis den från Oxfords  Antisemitism, A Very Short Introduction, av Steven Beller:

Antisemitism is a hatred of Jews that has stretched across millennia and across continents; or it is a relatively modern political movement and ideology that arose in Central Europe in the late 19th century and achieved its evil apogee in the Holocaust; or it is the irrational, psychologically pathological version of an ethnocentric and religiocentric anti-Judaism that originated in Christianity’s conflict with its Jewish roots – and achieved its evil apogee in the Holocaust; or it is a combination of all of these. It all depends on how one defines the term.

Men det är klart med denna extremt breda definition av termen antisemitism helt missar Ship to Gaza, eftersom det vi kritiserar är den Israeliska regeringens beteende på ockuperad mark. Det står inte heller någonstans i denna text att man är antisemit, om man inte gillar nackskott mot obeväpnade turkiska aktivister. Inte heller enligt NEs definitioner är det antisemitism att vara mot morden på turkiska aktiviter, inte heller menar Nationalencycklopedien, att politisk kritik mot israels beteende på ockuperad mark är antisemitism. NE skriver

antisemitism, benämning på fientlighet mot judar och judendom som lär vara myntad av den tyske agitatorn Wilhelm Marr 1879.

Inte heller EU menar att man måste vara för dödskjutningar av obeväpnade aktivister på internationellt farvatten för att inte vara antisemit. De skriver

``Antisemitism is a certain perception of Jews, which may be expressed as hatred toward Jews. Rhetorical and physical manifestations of antisemitism are directed toward Jewish or non­Jewish individuals and/or their property, toward Jewish community institutions and religious facilities.”

Så inte heller EU menar att det är rätt att döda palestinier, eller turkiska aktivister, bara för att de är Palestinier eller obeväpnade turkiska aktivister.

Bortsett från den korkade högerzionistiska hatkampanjen, så finns det med andra ord få som menar att Israels beteende i Palestina inte får kritiseras.

Här är förövrigt de som dödades för ett år sedan, efter Aftonbladet:

Ett år sedan nio sköts ihjäl på Gaza-skeppet

 

Filmade – sköts ihjäl

Furkan Dogan, f. i New York 1991, uppväxt i Kayseri, Turkiet. Gick sista året på gymnasiet och ville studera Freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Avrättades med fem skott på 45 cm håll, när han filmade överfallet.

Dödad med fyra skott

Cengiz Akyüz, f. 1969 i Midyat. Dekoratör och byggnadsarbetare som gillade att simma och spela schack. Reste för att hjälpa till med återuppbygganden i Gaza. Dödades med fyra skott. Efterlämnar hustru, två döttrar och en son.

Mördad med fyra skott

Ibrahim Bilgen, f. 1949 och bosatt i Siirt. Elektriker och ingenjör som reste för att bidra till återuppbyggnaden av Gazas elförsörjningssystem. Dödades med fyra skott. Efterlämnar hustru och sex barn.

Dog i sin hustrus famn

Çetin Topçuoglu, f. 1956 och bosatt i Adana. Flerfaldig mästare i taekwondo. Tränare för turkiska landslaget i taekwondo och aktiv i sport- och fritidsverksamhet för ungdomar. Dödades med tre skott på nära håll och dog i sin hustrus famn. Efterlämnar hustru och ett barn.

Träffad av fem skott

Fahri Yaldiz, f. 1968 och bosatt i Adiyaman där han arbetade som brandman. Fahri blev tidigt föräldralös och försörjde sina mindre syskon. Ville därför ge bistånd till föräldralösa i Gaza. Avrättades med fem skott. Efterlämnar hustru och fyra barn.

Avrättad på nära håll

Cengiz Songür, f. 1962 och bosatt i Izmir. Drev en textilbutik och älskade att läsa skönlitteratur och poesi. Reste till Gaza för att arbeta med föräldralösa barn. Avrättades på nära håll. Dog med ett brev från en av hans döttrar i handen. Efterlämnar hustru och sju barn.

Efterlämnar fyra barn

Ali Haydar Bengi, f. 1970 i Diyarbakir. Litteraturvetare, översättare och pedagog som studerat vid al-Azharuniversitetet i Kairo. Arbetade för ett utbildnings- och kulturcentrum och som mobilreparatör. Efterlämnar hustru och fyra barn, varav två femåriga tvillingar.

Hjälpte sårad – dödad

Necdet Yildrum, f. 1978 i Istanbul. Utbildad apotekare som arbetade på IHH:s avdelning för medicinskt bistånd till katastrofområden. Ingick i sjukvårdsteamet på Marvi Marmara och dödades då han bar ner en sårad man. Efterlämnar hustru och en tvåårig dotter.

Fotograferade – sköts

Cevdet Kılıçlar, f. 1972. Journalist och fotograf som ansvarade för medierummet på Mavi Marmara. Tidigare utrikeskorrespondent i södra Afrika där han också varit volontär i olika biståndsprojekt. Avrättades på nära håll när han fotograferade attacken. Efterlämnar hustru och två barn.

Annonser

3 reaktioner på ”Mera om den högerzionistiska hatkampanjen

 1. Det är rent sagt för djävligt som Israels styrande höjdare via IDF-patrasket lät avrätta dessa människor! De ansvariga som gav order till denna slakt borde i sällskap med bl. a. Karadjic och Mladic hamna på livstid i den Haag!
  Dessutom borde alla världens människor som ej gillar detta tilltag, ockupationen av Palästina samt IDF-patraskets svinaktiga krigsföring i Gaza och Gazaremsan ge sjutton i att under nuv. Israel-styre turista där samt bojkotta deras produkter, vilket vore ett av sätten att visa vad hela världens Palästinasympatörer med sunt förnuft anser om det utvalda folkets missaktande av bl. a. alla FN-resolutioner etc.!

 2. Svar till till Lewanu, som inte läser den blogg hon kommenterar i särskilt noga; och för tydlighetens skull följer en sammanfattning i botten av detta svar:

  Läs gärna mitt inlägg från den 25 maj:
  Nu närmar sig nästa segeltur till Gaza i rask takt. Därför öppnar jag åter denna blogg.

  Bloggens syfte är att publicera säkerhetspolitiska analyser, artiklar och information om situationen i och omkring Gaza, och vår resa till Gaza. Därigenom hoppas jag att bloggen kan få en instrumentell betydelse för projektet att undsätta staden och området Gaza, samt i arbetet med opionsbildning. Jag som gör bloggen är konfliktvetare och underrättelseanalytiker, och detta är mitt sätt att rent faktiskt bidra till att aktionen blir lyckad.

  Det innebär att bloggen inte kommer att vara en propagandakanal. Det arbetet finns det andra som gör. Inte heller kommer bloggen att vara officiell hemsida för Ship to Gaza, en sådan finns redan.

  Den som har synpunkter på bloggen bör vända sig direkt till den, därför att bloggen är ett oberoende media. Vill man avlägsna en bloggpost så får man argumentera för att bloggposten inte på något sätt är relevant för Gazas säkerhetspolitik.

  Vad gäller den Israeliska lobbyn, svenskspråkiga israeler med uppdrag från IDF och andra som på olika sätt för regimens talan, så börjar jag med att påpeka:

  Vi diskuterar inte om Ni har rätt eller inte. Det faktum att vi sänder skepp mot Gaza, som Ni tenderar kapa, innebär att vi anser att Vi har rätt och Ni fel

  1. jag diskuterar inte shoa, eller sexdagarskriget, eller Suezkrisen, eller första libanonkriget, eller andra libanonkriget (sommarkriget).
  2. Jag analyserar och diskuterar frågor med bäring på den faktiska, och aktuella situationen i Gaza
  3. Det innebär att jag inte kommer att uppehålla mig vid högersionistiska tvångföreställningar om demografiska förändringar som på sikt kanske hotar det sionistiska Israel. Istället menar jag att det i alla länder bör finnas såväl kulturell, politisk, som religiös pluralism.

 3. Ping: Ship to Gaza Malmös hatiska fanclub « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s