Gaza-aktivister: Övervakningsbåt seglar på onsdag

En första övervakningsbåt i Gazas vatten med en internationell besättning kommer att avsegla på onsdag morgon, säger aktivisterna till Gaza TV.

Fartyget som heter Olivia lämnar Gazas fiskehamn med en besättning från Spanien, USA, Sverige och England, och de följer fiskare från Gaza till sjöss, säger organisatörerna, i ett uttalande på tisdagen.

– Vi kommer att övervaka kränkningar av internationell rätt och dokumentera deras utbredning, skriver organisationen Civil Peace Service.

Organisationen säger att initiativet tagits i samarbete med lokala grupper, bland annat Palestinian Center for Human Rights, Popular Struggle Coordination Committees,  Union of Agriculture Committees and Fishing och Marine Sports Association.

Israeliska örlogsfartyg övervakar Gazas kust, där de vidmakthåller en fiskegräns på tre nautiska mil och blockaden mot Gazaremsan. Fiskare har upprepade gånger rapporterat att örlogsskeppen öppnat eld. konfiskerat skepp och att skepp belagts med kvarstad.

Förra onsdagen rapporterade fiskare att ett skepp träffades av ett israeliskt örlogsfaryg och sjönk, varvid en fiskare sårades, vid Gazas södra kust.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s