Amnesty: fortsatt förtryck i Palestina

Trots en i stort sett varaktig vapenvila mellan Israel och olika beväpnade palestinska grupper fortsätter Israels stenhårda kontroll av palestiniernas rörlighet på Västbanken och den förödande blockaden av Gaza. Det konstaterar Amnesty International i sin senaste årsrapport om situationen i området.

Israel har i praktiken spärrat in 1,5 miljoner människor i Gaza och förnekar eller fördröjer tillstånd för sjuka palestinier att passera gränserna till den grad att det vållat dödsfall. 80% av palestinierna i Gaza är i praktiken beroende av utländsk hjälp, vilken försvåras allvarligt av blockaden, och förra året dödades nio utländska fredsaktivister när de försökte få in förnödenheter i Gaza. 40.000 barn har, på grund av resursbristen, inte kunnat skrivas in i FN:s skolor

 

På Västbanken kontrolleras palestiniernas rörelser av hundratals israeliska militärposteringar och den 700 kilometer långa ”säkerhetsbarriären” – på sina ställen en 8 meter hög betongmur, på andra ett brett taggtrådsstängsel – och förstörandet av palestinska hus, vattencisterner och annan infrastruktur har ökat betydligt. Även beduinbyar i södra delen av själva Israel har förstörts och byggandet av nya olagliga judiska bosättningar har tagit ny fart.

 

Israel har inte gjort några försök att utreda eventuella krigsbrott begångna under offensiven mot Gaza för två år sedan, och dödandet av obeväpnade palestinska demonstranter har fortsatt. Åtminstone 264 palestinier hålls i nuläget i ”administrativt förvar” utan rättegång eller dom, och omkring 6.000 palestinier sitter i fängelse, ofta efter ojusta militärrättegångar.

 

Den arabiska våren har inte nått Israel. ”Militärorder 101” förbjuder tio eller fler palestinier att samlas ”för ett politiskt ändamål eller ett syfte som kunde uppfattas som politiskt”. Den israeliske kärnfysikern Mordechai Vanunu, som avtjänat 18 år i israeliskt fängelse för att ha avslöjat Israels kärnvapenprogram, utsätts för fortsatta trakasserier, anhållanden och får inte lämna landet. Minst tolv israeliska soldater har fängslats för att ha vägrat tjänstgöra på ockuperat område.

 

Trots det fortsatta förtrycket, apartheidsystemet och militärdiktaturen över palestinierna ser den svenska regeringen, politiska partier, församlingar och idrottsrörelser inte Israel som något demokratiskt problem. Senast spelade handbollslandslaget – trots att palestinier absolut inte kan deltaga i några internationella tävlingar och har fått sina idrottsanläggningar bombade och förstörda av Israel – utan betänklighet handboll mot Israel 12 juni. Sannolikt kommer detta gullande med den nation som har världsrekord i brutna FN-resolutioner att fortsätta, så länge någon stark opinion inte säger ifrån. Hur länge skall palestinierna vänta på det?

 

Gunnar Olofsson

Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Annonser

En reaktion på ”Amnesty: fortsatt förtryck i Palestina

 1. Ännu ett hatbrev från högerzionisterna. Jag svarar direkt i det. (Mitt svar i kursiv)

  T: Jag fick ett skrattanfall när jag läste din insändare i en tidning långt från dig.

  Svar: Saliga äro de enfaldiga som man säger ibland


  T:Tänk så missledd du är, så lite du vet, så tråkigt med denna missinformation.

  Svar: Tänk att hela världen är enfaldig. De enda som sitter inne med saningen är israelerna

  T:Tänk om Hamas och dem styrande la pengarna på det viktiga i livet och tänkte på sitt eget folk och inte bara på att eliminera Israel från kartan.

  Svar: Tänk om Israel och de styrande där anstrände sig de minsta för gemensam samexistens, istället för att försöka radera Palestina från kartan.

  T:Ship to Gaza en ”frihetsflotta” jo tjenare, tror du att folk går på detta tror du vi är dumma i huvudet.

  Svar: Ja

  E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s