Folkrättsjuristen Richard Falk: Israel syftar till att tvinga bort palestinierna

Israel avser att tvinga palestinierna i Gazaremsan att lämna enklaven genom en strategi som går ut på att pressa dem och försvåra deras livsvillkor, säger FN:s särskilda rapportör.

”En taktik, som jag ser det, är att demoralisera palestinierna till den grad att åtminstone en stor del av dem kommer att försöka ge sig iväg,” sade Richard Falk, FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i de palestinska områdena, till Press TV i en exklusiv intervju på tisdagen.

”Och … jag tror också att det är ett sätt att hålla situationen under en en form av ständig kontroll som förhindrar varje möjlighet till faktiskt politisk förändring från palestiniernas sida,” fortsatte Falk.

FN:s särskilda rapportör fällde dessa yttranden efter att FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar (UNRWA) meddelat att arbetslösheten var 45.2 procent i slutet av 2010 – en ökning jämfört med siffrorna för det första halvåret.

UNRWA:s talesperson Chris Gunnes sade att det var ”svårt att inse logiken” i blockaden och menade att den ”medvetet utarmar så många och tvingar hundratusentals potentiellt produktiva människor till ett liv i armod.”

”Den (blockaden) har förvisso varit framgångsrik i att straffa några av de allra fattigaste i Mellanöstern,” noterade talespersonen.

Gunness påpekade också att enligt UNRWA;s undersökningar har ”Hamas sedan 2007 förmått öka den offentliga sysselsättningen med en femtedel.”

Den israeliska regeringen belade Gazaremsan med blockad i juni 2007 efter att de demokratiskt valda Hamasrepresentanterna tagit över administrationen av enklaven.

Blockaden har haft katastrofala följder för den humanitära och ekonomiska situationen i det utarmade området.

Cirka en och en halv miljon människor nekas sina grundläggande rättigheter, däribland rätten att resa, och rätten till adekvata levnadsvillkor, arbete, hälsa och utbildning.

”Jag har hela tiden ansett att det är ett förfärande misslyckande av det internationella ansvaret att denna kollektiva bestraffning mot en helt instängd befolkning kan fortsätta år efter år,” konstaterade Falk.

(Press TV)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s