Israel plundrar Gazas naturresurser

Palestinska energiexperter beskyller Israel för plundring av Gazas naturresurser som rättsligt tillhör den palestinska befolkningen.

Tidigare i veckan gav israeliska tjänstemän  Noble Energy, en amerikansk råolje- och gasjätte, tillstånd att  utveckla ett naturgasfält utanför Gazas kust, rapporterade Press TV på tisdagen.

Det israeliska ministeriet för nationell infrastruktur hävdade att bristen på naturgas var huvudorsaken till att det amerikanska bolaget gavs rätten att utveckla fältet.

Samtidigt har Tel Aviv sedan några år utnyttjat de rika olje- och gasfyndigheter som finns nordost  om Gazaremsan och har utgjort en del av det palestinska territoriet.

År 2000 borrade British Gas (BG) två oljekällor i området, benämnda Gaza-Marine-1 och Gaza Marine-2.

Värdet på dessa källor beräknas till 4 miljarder USD.

”Detta är ingenting annat än stöld av palestiniernas naturresurser. Endast palestinierna har rätt att exploatera dessa naturgasreserver,” säger Kanan Obeid, energiexpert i Gaza.

Därtill har FN i resolution 3005 klart fastställt att naturrikedomarna och resurserna i Gazaremsan ska vara under kontroll av befolkningen i de ockuperade områdena.

Följaktligen beskyller analytiker det internationella samfundet för totalt försummande av att vidmakthålla palestiniernas rättigheter.

”Jag anser att detta ligger i linje med Israels envetna stöld av palestinsk mark och naturresurser och som jag ser det är Israel medvetet om att man kan mörda utan att ställas till svars på grund av den internationella tystnadens konspiration,” hävdar den politiska analytikern Haidar Eid.

<a href="http://palestinechronicle.com/news.php?id=5b69a87ace50b0aa68ff0811aa32fd71&mode=details ”>(Press TV)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s