Fäktningsduell i UNT

Ett hett replikskifte äger just nu rum i UNTs ledarblogg. Det är Aron Lund som just nu leder fäktningsmatchen mot Fredrik Malm med fyra träffar mot två. Vi finns naturligtvis i Aron Lunds heja-klack. Följande är ett stycke ur en synnerligen snygg parad:

För det första: Det som skapar en risk för våld i Ship to Gaza-projektet är att israelisk militär bordar civila fartyg, inte att civila fartyg seglar i Medelhavet. Jämför: Vi hör sällan om militära massakrer på finlandsfärjor, eftersom de sällan angrips av främmande makt.

För det andra: Fredrik Malm begriper naturligtvis att Ship to Gaza-projektet inte främst handlar om den last som finns på de enskilda skeppen — den är en droppe i havet. Tiotusentals ton mat och byggmaterial har de gångna åren stoppats vid Gazas gränser, på grund av att Israel ensidigt tar sig rätten att strypa ett annat folks civila import. Det beror inte på att israeliska liv har hotats av makaroner, filtar och barnböcker, utan på att det har varit officiell israelisk regeringspolitik att göra den palestinska civilbefolkningens liv outhärdligt. Genom att utmana denna utsvältningspolitik med symboliska transporter över Medelhavet, tvingar Ship to Gaza upp en olaglig kollektiv bestraffning i ljuset, och tvingar Israel att stå till svars för sitt folkrättsbrott inför de internationella medierna.

Då händer det saker. Det var Ship to Gaza som fick Israel att lätta på blockaden år 2010, så att fler civila varor nu slipper igenom. Det är också Israels oro för Ship to Gaza som har sett till att FN nyss, efter lång tids kamp mot militärbyråkratin, fick rätt att föra in biståndsmaterial för att återuppbygga 18 skolor och 1200 bostadshus. Men ännu återstår mycket att göra.

Annonser

En reaktion på ”Fäktningsduell i UNT

  1. Hörde i morse radioduellen mellan Fredrik Malm (FP) och en av de svenska deltagarna via telefon från Spanien. Nu undrar en vän av ordning om dessa Malm-yttranden är Folkpartiets politiska linje att stödja Israels nuvarande styre eller är det enbart Malms egen linje? Om det är så att det även är Folkpartiets linje så var det sista gången jag lade min röst på (FP) enär detta parti då enligt min mening bara skadar sig själv och sin ställning i Sveriges Riksdag! Det vore intressant att höra om Jan Björklunds åsikter är likadana som Fredrik Malms i just denna sak!

    har korrat lite

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s