Netanjahu: – Stoppa Gazakonvojen

Det inre kabinettet instruerar utrikesministeriet att fortsätta de diplomatiska försöken att förhindra att konvojen avseglar, skriver Barak Ravid i israeliska Haaretz

Premiärminister Benjamin Netanjahus inre kabinett har under måndagen instruerat IDF att absolut hindra konvojen från att nå Gaza, samtidigt som man ska undvika att människor kommer till skada. Under måndagen fortsätter diskussionerna om Gazakonvojen i det inre kabinettet. På söndagen meddelade premiärminister Benjamin Netanjahu det inre kabinettet att Israel inte kommer att tillåta några fartyg att bryta sjöblockaden av Gaza.

Säkerhetsexperter och representanter för utrikesministeriet informerade på söndagen kabinettet om att israel inte har någon information om att terrorister eller anhängare till någon terrorgrupp förväntas delta i konvojen, enligt en regeringskälla. Icke desto mindre kan det uppstå konfrontationer mellan IDF och en del arabiska aktivister ombord.

”Den största delen av deltagarna utgörs av människorättsaktivister från EU, Kanada och USA,” yttrade en säkerhetsexpert.

Cirka tio fartyg avser att under tisdagen avsegla i ett försök att bryta Israels blockad av Gazaremsan. Regeringen och armén hoppas att konvojen självmant kommer att göra halt, möjligen tidigt på torsdagsmorgonen, och att den israeliska marinen inte skulle behöva borda dem, en åtgärd som skulle ge dålig publicitet.

Cirka 500 personer förväntas delta i konvojen, som omfattat sex eller sju fartyg som för närvarande befinner i sig i grekisk hamn. Det är oklart när de kommer att avsegla. USA och Israel har anmodat den grekiska regeringen att fördröja konvojen så länge som möjligt. Om fartygen avseglar från Grekland, kommer de att förenas med två eller tre som redan är på väg från Spanien och Frankrike, och sedan fortsätta mot Gaza.

Meddelandet från den turkiska organisationen att Mavi Marmara inte kommer att delta i konvojen, har lett till att man anser att det finns mindre risk för våldsamma konfrontationer.

Enligt källor inom regeringen och försvarsmakten är de flesta, om inte alla, deltagare europeiska fredsaktivister som inte förmodas använda våld, vilket utgör ”en större diplomatisk utmaning”, och Israel vill undvika sammandrabbningar med aktivisterna. I motsats till ifjol då man lät kommandosoldater borda fartygen, när de inte åtlydde de israeliska varningarna ifall de fortsatte mot Gaza, kommer Israel i år att använda andra metoder för att stoppa fartygen och föra dem till elArish i Egypten.

Emellertid har de israeliska sjöstridskrafterna tränat för att våldsamma situationer och att med våld ta över fartygen. Detta ses dock som en sista utväg. I sådant fall kommer fartyg och passagerarna att föras till en särskild säkerhetszon i Ashdod.

”IDF förbereder sig för alla tänkbara situationer”, enligt en armétalesman.

Enligt en regeringstalesman har konvojens organisatörer informerats om att ifall de lägger till i Ashdod, kommer Israel att omedelbart transportera den humanitära hjälpen till Gaza.

Israel har också de senaste dagarna diskuterat med den egyptiska interimregeringen, som gått med på att tillåta fartygen att lasta av i el-Arish, varifrån godset skulle skickas till Gaza.

Annonser

En reaktion på ”Netanjahu: – Stoppa Gazakonvojen

  1. Det där med USA´s och Israels påtryckningar mot Grekland att fördröja båtavfärden från grekiskt hamn – är ej detta en inblandning i Greklands interna angelägenheter???

    Jo det kan man som lekman tycka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s