Gazakonvojen kommer att gå trots EU:s varningar

Andrew Rettman

EUObserver/Bryssel – Enligt organisatörerna är ett fartyg redan på väg och tio till ska avsegla från grekiska hamnar på onsdag, 29 juni, eller torsdag, trots att EU-länderna varnat organisationen för att ge sig iväg.

 

Claude Leostic från organisationen Association France Palestine Solidarité (AFPS) har för EUObserver nämnt att en båt avgått från Frankrike i helgen och är på väg mot den hemliga mötesplatsen i Medelhavet.

 

Båten, med två EU-parlamentariker ombord, som enligt organisatörerna är lastad med humanitära och medicinska förnödenheter, avser att nå Gaza på söndagen.

 

Leostic påpekadr att fartyg har fördröjts vid avsegling från Spanien, Turkiet och Storbritannien. Båtarna i Grekland avsåg att lämna hamnen på tisdagen, men flera fartyg drabbades i sista minuten av som byråkratiska formaliteter, vilket uppsköt avfärden till onsdag eller torsdag.

 

”När vi sammanträffade med de grekiska myndigheterna framgick det klart att de är under hårt tryck. Informellt informerades vi till och med att den israeliska regeringen har varnat Grekland för att man skulle pressa de europeiska länderna att inte bistå Grekland med finansiell hjälp. Det är svårt att stå emot sådana påtryckningar”, säger Leostic.

 

Grekland och Israel har dementerat detta.

 

Det grekiska utrikesdepartementets talesman Gregoris hävdar för EUobserver att det inte stämmer. ”Vi förväntar oss inte att våra bilaterala relationer med Israel ska påverkas [om fartygen kommer iväg]. Gazakonvojen är en mycket specifik företeelseproblem.”

 

En turkisk diplomatisk källa antyder emellertid att den turkiska delen av konvojen har hindrats av bilaterala skäl.” Vi vill inte för närvarande ha ytterligare en kris i våra relationer till Israel” säger kontakten.

 

De israeliska myndigheterna har noterat att konvojen inte har något diplomatiskt stöd vare sig från EU, FN eller USA. Alla 27 medlemsländer i EU undertecknade ett yttrande om att ”Humanitär hjälp … (till Gaza) ska ske inom relevanta ramar och enligt beslut från FN och bör ta hänsyn till att liv inte utsätt för  fara.”

 

En talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton bekräftaratt yttrandet ska uppfattas som en varning för att ge sig iväg.

 

Israel förbereder sig för en potentiellt våldsam sammandrabbning, trots att soldaterna i fjol orsakade en internationell storm av fördömanden här de dödade nio deltagare i konvojen.

 

Enligt IDF:s talesperson Avital Leibovich har ”Vi utvecklat en ”taktik för milt våld” (soft power) för att vara beredda inför alla möjliga situationer vid mötet med de illegala passagerarna. Förra veckan hade våra sjöstridskrafter en övning där vi simulerade ett antal möjliga utfall.”

 

Eftersom ett franskt fartyg, som deltar i konvojen, har radio, TV- och tidningsjournalister ombord, tillade Leibovich att Israel har nya planer för att försvara sig i media.

 

”När det gäller PR, hade vi i fjol inbäddade journalister ombord på våra krigsfartyg och vi avser att göra så igen med ett större antal journalister. Vi har också utvecklat ett unikt system för överföring av foto från våra fartyg till vår bas på land, så att vi snabbt kan sända ut till världen.”

 

AFPS:s Leostic anser för sin del att projektet ska betraktas om en form av civil olydnad både mot Israel och regeringarna i EU.

 

”Om våra regeringar vidtagit nödvändiga åtgärder [mot isoleringen av Gaza] skulle vi lugnt stanna hemma, ” säger hon. ”Jag vill inte utsätta mig för kommandosoldater mitt i Medelhavet. Men vi är skyldiga alla detta. Om länder vägrar att följa internationell rätt och ingen gör någonting, är det medborgarnas skyldighet att handla. Det här är större än Israel och Palestina,” säger Leostic.

 

IDF:s talesperson Leibovich hävdar att den sjörättsliga San Remokonventionen tillåter att fartyg stoppas. Hon påstår att ett fartyg, Victoria, som påstods föra livsmedel, faktiskt var lastat med ammunition, granatkastare och missiler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s