Rödakorset uttalande: Israelisk bluff

Fria Tidningen, rapporterar idag att Röda korsets uttalande om att det inte råder en humanitär kris i Gaza, var en bluff skapad av IDF (israeliska armén). Fria Tidningen skriver:

Israeliska medier rapporterade nyligen att det enligt Röda korset inte råder en humanitär kris i Gaza. Uppgiften plockades upp av kritiker till konvojen Ship to Gaza i Sverige, däribland Claes Arvidsson, ledarskribent på Svenska dagbladet.

I sitt ledarstick den 26 juni skriver Arvidsson exempelvis: ”Det idealistiska motivet ska vara humanitärt men enligt Röda korset råder det inte någon humanitär kris i Gaza. ” Arvidssons uppgift kommer sannolikt härifrån. Som journalist har jag fått lära mig att man ska kolla sina uppgifter. I detta fall finns texten Israel Defence Forces i sidhuvudet. Finns det då anledning att anta att detta är en partsinlaga?

källan till uppgiften var [alltså] inte Röda korset utan den israeliska armén IDF. [källtexten lyder översatt så här]: “Det finns ingen humanitär kris i Gaza, sade Mathilde Redmatn, vice direktör för Röda korset i Gaza,” i en intervju som IDF publicerade på sin hemsida i slutet av april. Röda Korset i Gaza och Röda korset på Västbanken förnekar båda att Mathilde De Riedmatten – det korrekta namnet på internationella Röda korset i Gazas ställföreträdande chef, har uttryckt sig på det sättet.

Fortsätter Fria Tidningar,

– Den intervjun redigerades av den israeliska armén, säger Maria Cecilia Goin, presstalesperson för Röda Korset i Jerusalem. Så om du vill veta vår officiella ståndpunkt bör du läsa vår hemsida.

Så vad skriver då Röda korset på sin hemsida, jo så här:

– Blockaden har en förödande inverkan på de 1,5 miljoner människor som lever i Gaza. Därför uppmanar vi Israel att upphöra med blockaden och uppmanar alla som har ett inflytande på situationen, inklusive Hamas, att göra sitt yttersta för att hjälpa Gazas civilbefolkning. Israels rätt att hantera sina legitima säkerhetsintressen måste vägas mot palestiniernas rätt att leva ett normalt och värdigt liv, säger Béatrice Mégevand-Roggo, ICRC:s verksamhetschef för Mellanöstern.

Annonser

2 reaktioner på ”Rödakorset uttalande: Israelisk bluff

  1. Ping: Israelmegafon möter motstånd « Ship to Gaza Malmö

  2. Ping: Röda korset verkliga uppfattning om Gaza del 2 « Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s