Signerat: Sjung Go Down Moses för dem

LET MY PEOPLE GO,

Textraden från sången Go Down Moses riktar jag i dag till den israeliska staten, som visat att de inte backar för mord, sabotage och falskspel, för att hindra civila skepps segling  till Gaza.

Let my People go

Var ett slagord för de medborgarrättsaktivister, som i bussar, 1960, färdades från nord till Sydstaterna för att utmana delstaternas  rasistiska segregationslagar. En av de som då deltog i aktionen, som skulle gå till historien som den amerikanska Medborgarrättsrörelsens födelse, Freedom Riders, var den pulitzerprisvinnande författarinnan Alice Walker. När hon nu går ombord på amerikanska Ship to Gaza, US Boat to Gazas skepp Audacity of Hope, säger hon: ”Frihetsflottan är vår tids Freedom Riders.”

Let my people go

Sången Go Down Moses sjöngs bland annat av Louis Armstrong, och av Paul Roberson. I Missisippideltats hetta, i skuggan av morden på fyra flickor i Babtistkyrkan på 16-gatan, Birmingham, Alabama 1963, blev det till en tidlös kampsång mot rasåtskillnadspolitik världen över. Då den Sydafrikanska biståndskonvojen, Africa to Gaza vid sin avresa i söndags uppmanade sympatisörerna att ringa UD på måndagen, för att kräva: Let my people go, och om inget annat hjälper sjunga Go Down Moses för dem, så uppmanar jag nu Er, att göra samma sak. Ring svenska utrikesdepartementet och kräv:

Let my people go

Hjälper inte detta, sjung Go Down Moses för dem, den låter så här i Harlem Gospel Singers version

och så här sjöng Jess Lee Brooks den 1941

så ni vet hur den ska låta

Let my people go

 I de ännu kvardröjande skuggorna av massakrerna i Gaza, och på åtta turkiska och en amerikansk aktivist för ett år sedan ombord på skeppet Mavi Marmara; visar nu den israeliska militären att de inte backar vare sig för sabotage eller annat falskspel. Vårt skepp Juliano, döpt efter den mördade israeliska filmskaparen Juliano Mer Khamis som dödades tidigare i år, saboterades i går i Atens hamnstad Pierus. Både propellerhus och propelleraxel hade skurits sönder under natten. Vårt amerikanska skepp, Audicity of Hope, har redan tidigare utsatts för juridiskt sabotage och dess avsegling fördröjts. Israeliska och amerikanska juristgrupper försöker hitta sätt att väcka åtal mot affärer och företag som säljer våra försäkringar, mot satelittelefonföretag, och mot folkrörerelser som samlat in pengar, i vad som kan betecknas som ett lagföringskrig.Den israeliska armén sprider desinformation, som medierna inte kollar, utan okritiskt för vidare: Senast påstod de i Röda Korsets namn; det inte råder någon humanitär kris i Gaza, en utsaga som vederlagts i dag. Dessutom har det israeliska informationsdepartementet anställt skådespelare i smutskastningssyfte. Men allt detta är bara några av de sätt den israeliska regeringen försöker stoppa oss på. Jag säger åt dem

Let my people go

Blotta hotet om en internationell icke-våldsaktion utanför Gazas kust har nu tvingat fram bygget av 1.200 nya palestiska hem, 18 skolor och att nödvändiga mediciner transporterats in i Gaza. Den arabiska våren i Egypten ledde till att gränsövergången Rafah kunde öppna, om än marginellt. Genom övergången släpps i dag runt 200, av Gazas 1.5 miljoner, palestinier över dagligen. Belägringen av Gaza, och Israels järngrepp över staden och remsan Gaza kvarstår alltjämt. Vi kräver att belägringen och blockaden hävs omedelbart och permanent och att våra skepp får segla. Nu får vi även stöd från den israeliska tidningen Haaretz som i en ledare nyligen utropade

Let the flotilla go

Våra skepp finns ännu i Grekland, de har fördröjts, men nu råder det ingen tvekan att de ska segla och redan är ett franskt skepp på väg. Gaza vi kommer!!!

Let my people go

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s