Franska Dignité på väg

Die Junge Welt; Det första fartyget i Frihetsflottan till Gaza har uppenbarligen påbörjat färden mot mötesplatsen i Medelhavet

Andrée Scheer

Det är uppenbart att det franska fartyget Dignité är det första i Frihetsflottan som  gett sig iväg mot mötesplatsen i Medelhavet. Medan organisatörerna för konvojen, som omfattar totalt tio fartyg fortfarande tiger om fartygens exakta uppehållsorter, meddelar den israeliska tidningen Haaretz på sin hemsida att Dignité inte kommer att ankra förrän man nått mötesplatsen. Enligt talespersoner för Free Gaza-rörelsen har fartyget tio passagerare och en journalist ombord. Än så länge är det oklart när de andra fartygen kommer iväg. De väntar på avfärd i flera europeiska hamnar, bland dem den likaså franska Louise Michel med tjugofyra passagerare och sex journalister ombord. Sannolikt väntar de på den grekisk-svenska båten Juliano som i måndags utsattes för sabotage och nu måste repareras. Tjugofem deltagare och fyra journalister ska följa med.

Därtill kommer den spanska Gernika med trettio passagerare, däribland flera parlamentariker samt författaren Santiago Alba. Fyrtioåtta passagerare och nio journalister från Australien, Belgien, Kanada, Danmark och Tyskland, bland dem redaktör Peter Wolter från Junge Welt, reser med Tahrir som väntar på att kasta loss i en grekisk hamn. Det största fartyget är Stefano Chirarim med sextiofem passagerare och fem journalister. Det har utrustats av Italien, Nederländerna, Tyskland, Schweiz och Malaysia. Irland har tjugo deltagare och två reportrar på Saoirse och från USA kommer The audicity of hope med fyrtio passagerare och tio journalister. Konvojen kompletteras av det grekisk-svensk-norska fraktfartyget Methimus 2 med femton passagerare. En europeisk kampanjorganisation mot blockaden av Gaza har chartrat Freedom for all, som också kommer att medföra många passagerare.

Med hänsyn till det uppenbara sabotaget av Juliano i  grekisk hamn, har talespersonen för den spanska delegationen, Manuel Tapial, uppmanat regeringarna inom EU att äntligen ta ett steg framåt för att skydda konvojen. ”Det är uppenbart att personer utifrån har kränkt Greklands suveränitet för att utföra brottet,” menar Tapial. Alla regeringar inom unionen måste därför  gemensamt ta klar och tydlig ställning avseende det som skett. Den irländska utrikesministern Eamon Gilmore uppmanade redan för några dagar sedan Israel att göra allt för att de tragiska händelserna i fjol inte ska upprepas. Dublin fördömer Tel Avivs blockad av Gazaremsan och kommer därför inte att hindra irländska medborgare från att delta i den andra konvojen.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s