Junge Welt: Fartygen är inte säkra längre

Aktivisterna i Free Gaza-konvojen vill så fort som möjligt lämna hamn. Det irländska fartyget kan inte delta efter sabotaget skriver Claudia Wangerin i Junge Welt

Efter sabotaget på det irländska fartyget i Free Gaza-konvojen, som gjort det omöjligt att delta  steg nervositeten på de andra båtarna under torsdagen. I flera hamnar vid Medelhavet väntar passagerare och besättningar på klarsignal från det internationella samordningskommittén för att kunna lämna hamnarna där de inte längre känner sig säkra.

 

Ursprungligen skulle de tio fartygen redan den 27 juni ha samlats på internationellt vatten utanför Kreta för att föra förnödenheter till Gaza och med fredliga medel försöka häva den israeliska sjöblockaden. Redan på måndagskvällen utfördes ett sabotage mot den grekisk-svenska båten i konvojen. Delar av propelleraxeln hade skurits av med något lämpligt redskap, meddelade organisatörerna.  Men aktivisterna ville reparera skadan för att kunna avgå som planerat. Till förseningen har också bidragit att det amerikanska fartyget Audacity of Hope uppehållits av de grekiska hamnmyndigheterna efter en anonym anmälan om tekniska brister, något som organisatörerna ser som ett uttryck för påtryckningar från USA och Israel.

 

Det irländska fartyget Saoirse har tillfogats skador som kunde ha lett till döden för passagerarna, meddelade irländska Ship to Gaza (ISG) vid en presskonferens i Dublin på torsdagen. Israel bör betraktas som huvudmisstänkt till detta ”professionella och mycket beräknande dåd,” ansåg man. ”Om vi inte observerat skadan i tid, hade vi fått driva i havet med en svårt skadad propelleraxel,” sade ISG-samordnaren Fintan Lane. Den irländska premiärministern Enda Kenny varnade på torsdagen den israeliska regeringen för alla åtgärder som kunde hota aktivisterna till livet.

 

Tel Aviv meddelade i måndags att man med alla medel skulle hindra fartygen i Freedom Flotilla II från att nå Gaza. Fartygen skulle bordas och passagerarna gripas. Därefter spred militären utan att ange källa, rykten om kemikalier som våldsbenägna extremister skulle ha tagit ombord för att skada eller till och med döda israeliska soldater. Arméns talesperson Avital Leibovich påstod envetet på tisdagskvällen att ryktena var sanna.”Dessa kemikalier framställs av konstgödsel först när man är ombord. Konstgödsel är tillåtet att föras in i Gaza. Det finns ingen annan anledning att lasta konstgödsel, än att användas som vapen mot soldaterna,” hävdade Leibovich enligt en notis i tidningen Neues Deutschland. Leibovich påstod dessutom att armén har smusslat in en agent bland de amerikanska deltagarna. ”Av säkerhetsskäl” ville hon dock inte nämna någon källa. Organisatörerna finner påståendena absurda. De har inbjudit ett flertal medier och internationella organisationer att inspektera fartygen och krävt att den israeliska säkerhetstjänsten ska precisera sina misstankar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s