Update: Breaking News: US Boat to Gaza bryter grekisk blockad. Grekerna försöker nu stoppa flottan

Följande inslag är från al Jazeera English

Klockan halv  fem, lokal tid avseglade US Boat to Gaza, The Audacity of Hope, mot Gaza. Amerikanska aktivister i Grekland väntar nu på uppgifter om huruvida de grekiska myndigheter tillåter henne att segla, eller om hon kommer att stoppas

klockan 17:20 rapporterar Joseph Dana att det amerikanska skeppet stoppats av grekiska kustbevakningen, som kräver att de återvänder till hamnen. Motorn har stängts av.

Audacity of Hope, flottans amerikanska skepp bär 35 passagerare, fem i besättningen och 11 journalister, rapporterar sajten +972.

16:47, svensk tid; Joseph Dana: – Vi står fortfarande stilla till havs, Kustbevakarna ropar på något. Passagerarna diskuterar hur de ska göra motstånd

16:52 Passagerarna rör sig en massa. Om grekerna bordar så kommer de med ickevåldsmedel att förhindra att kaptenen grips. Konstigt, jag trodde att detta skulle hända mitt i natten och att angriparna skulle vara maskerade israeliska soldater.

16:54 Ursäkta förvirringen, det var inte KUSTBEVAKNINGEN som krävde skydd mot sabotage. Det var det amerikanska skeppet som krävde skydd.

17:06 Kustbevakningsskeppet cirklar nu nära det amerikanska skeppet

Lopez: 17:11 Kustbevakningen försöker borda Audacity of Hope. Kaptenen rörde skeppet, misslyckades

17:12 Havet är för hårt för bordning

17:16 Joseph Dana: Kaptenen talar fortfarande med kustbevakningen, han säger att han inte gjort något fel och fruktar för skeppets säkerhet i Atens hamn.

Joseph Dana rapporterar att grekiska regeringen nu kommer att försöka stoppa hela flottan från att lämna sina hamnar. Inte Israelerna utan grekerna

Pressmeddelande från Freedom Flotilla:

Skepp på väg mot Gaza förbjuds lämna Grekland

Enligt ett beslut fattat idag av säkerhetsminister Christos Papoutsis förbjuds fartyg på väg mot Gazas farvatten, under grekisk och utländsk flagg, att lämna grekiska hamnar. Den grekiska myndigheten för kustbevakning har gett order till samtliga lokalkontor att vidta nödvändiga åtgärder för implementering av beslutet.

Utifrån vad som är känt har lokala kustbevakningskontor fått instruktioner om att meddela alla fartyg med destinationer i det område som omfattas av Israels maritima blockad. För fartyg under grekisk flagg gäller också att noteringar om att meddelandet mottagits skall införas i fartygets loggbok.

Ett större område i östra Medelhavet kommer kontinuerligt att övervakas i syfte att elektroniskt spåra skepp som tros vara på väg mot det område som ligger under Israels blockad. Den grekiska polisen och tullmyndigheten i samarbete genomför samtidigt rigorösa kontroller av passagerare och besättning.

Demoracy Now ljudrapport på engelska

Presskonfersens i Aten på engelska

Medea från US Boat för någon minut sedan: Grekiska kustbevakningen säger att vi inte är sjövärdiga. De säger ”Ni har ingen luftkonditionering” hihi – det har vi!

Konvojorganisatör: Inte visste vi att Israel ägde medelhavet

18:37 Joseph Dana: Medan grekiska kommandosoldater siktar mot passagerarna sjunger de ‘we shall overcome’ mitt i havet utanför Aten

18:40 Ismail Khalidi: Det är sorgligt att den grekiska regeringen tar order från Israel vid ett sådant här tillfälle

18:44 Kaptenen vägrar gira tillbaka

18:45 Lopez: sju eller åtta kommandosoldater ombord på ett kustbevakningsfartyg, i full stridutrustning beväpnade med m-16. Vi talar med dem via megafon om våra personliga motiv.

18:50 Dana: vi girar och återvänder till hamnen

Grekiska ambassader i olika läder med telefonnummer

RING DEM!!! KRÄV

LET MY PEOPLE GO

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s