Victoria Strand från Aten

Händelserik dag igår.
Först uppvaktades EU-Parlamentkontoret här av våra europeiska parlamentsledamöter och fick till svar att Greklands agerande var oacceptabelt att inte låta oss åka och detta med sabotage i Grekisk hamn. Utlovades ett möte med utrikesministern här.
Sedan träffade våra delegater de svenskar som deltar i Socialistinternationalen som öppnade igår i Aten. Talade med Karin Jämtin, Kent härstedt m.fl. Faraj talade även med Moustafa Barghouti som sedan gick fram till Papandreou och hade ett samtal. Både han och ytterligare någon tänkte ta upp FF2 på dagordningen, dagens tema var mellanöstern!
Vid 11-tiden demonstrerades det vid amerikanska ambassaden med kravet att låta amerikanska båten få gå. Bl.a talade Ann Wright och Mattias.
På erftermiddagen kom plötsligt beskedet att ministern för inre säkerhet (?) meddelat att inga båtar till Gaza oavsett flagg fick resa från Grekiskt vatten och att kontroller kommer att göra även till havs.
Straxt därefter lade den amerikanska båten ut och gav sig iväg. Ombord, förutom amerikanerna finns Charlotte Wicktorsson från Ship to Gaza Göteborg som dagarna innan rest hit eftersom det saknades läkare på den amerikanska båten.
Efter ca 2 sjömil kom kustbevakningen och la sig i vägaen, man stannade men vägrade gå tillbaka. Då kom 2 zodiakbåtar med ca 10 maskerade män i varje och pekade med automatvapen mot dem. De talade inte och hade ingen flagga. Man valde då att återvända under vapenhot. När man närmade sig kusten tog de upp grekisk flagg. Passagerarna har sovit kvar på båten, de ville inte signera det papper som krävdes, ville tala med advokater först. Allt var lugnt på båten sent inatt, ingen är mig veterligt skadad.
18.30 hade FF2 presskonferens, Dror och Vangelis, och informerade om läget. Många av oss har gett intervjuer, jag var i Studio 1 och sedan på någon engelskspråkig TV ca 30 minuter vilket var nästan hopplöst för ljudkvaliten var så usel så att jag knappast hörde frågorna. Jag valde dock att svara som jag trodde de frågat och det kan ha blivit goddag yxskaft men jag fick nog sagt vad jag tyckte var viktigt. Lotta har ringts upp av många svenska tidningar, hon är på amerikanska båten och har sin mobil.
Vi passagerare håller ihop bra, självklart är många chockade av vad som hänt, av Greklands totala svek och eftergift för Israel. Av maskerade beväpnade soldater mot obeväpnade. Grekland tar nu på sig att förvalta Israels blockad av GAZA. Gäller detta hela EU?
Hur står Carl Bildt och Sverige? Övriga EU? Tanken svindlar.
Motaktionen visar verkligen hur farligt det är när vanliga människor utmanar makten och visar också att vi gör rätt – tillsammans med människorna på Tahrir, Syntagma, Syrien mm mm.
Efter några timmars sömn ska vi nu ha passagerarträff.
Hälsningar
Victoria


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s