Den spanska ambassaden i Aten ockuperad

Spanska aktivister protesterar mot EU:s medbrottslighet med Israel avseende Gazakonvojen, skriver Junge Welt

 

André Scheer

 

Sedan mer än ett dygn ockuperade aktivister i den spanska organisationen Rumbo a Gaza (Kurs mot Gaza) ambassaden i Aten. Som representanter för de 45 passagerarna på Gernika som ville delta i Frihetsflottan till Gaza, vände de sig mot de grekiska myndigheternas förbud att lämna hamn och de spanska myndigheternas tystnad. Under en presskonferens över internet från ambassaden meddelade de på tisdagskvällen att stanna kvar tills de fick ett svar från den spanska utrikesministern Trinidad Jiménez.

 

På tisdagsmorgonen ockuperade 30 aktivister ambassaden och hissade den palestinska flaggan på balkongen. De överlämnade två brev till ambassadör Miguel Fuertes Suárez om läget på den spanskflaggade båten, de spanska medborgarna ombord och de grekiska myndigheternas förbud att lämna hamn, vilket kränker deras grundläggande rättigheter. De kräver av utrikesminister Jiménez att hon utnyttjar alla möjligheter att utöva påtryckningar på den grekiska regeringen. Förbudet att lämna hamn bryter bland annat mot Schengenfördraget som garanterar EU-medborgare rätt att röra sig fritt i alla fördragsländer. Den spanska regeringen har hittills inte svarat.

 

Ockupanterna förklarade att aktionen var helt fredlig, den hindrade inte någons rörelsefrihet eller tjänstemännens normala arbete. På kvällen lämnade en del aktivister byggnaden och förklarade att aktionen skulle fortsätta på gatan utanför. Ambassaden ligger i närheten av Akropolis. Bland dem som stannade kvar på ambassaden fanns författaren Santiago Alba Rico och den unga parlamentarikern Marina Albiol.

 

Samtidigt med ambassadprotesterna har den spanska EU-parlamentarikern Willy Meyer, som också deltar Frihetsflottiljen, framlagt en klagan mot de grekiska myndigheterna. För hamnmyndigheterna i Chania har han förklarat att förbudet strider mot folkrätten, europeiska rättsnormer och utgör ett angrepp på medborgerliga rättigheter. ” De argument den grekiska regeringen grundar sitt beslut på, nämligen en möjlig krigssituation eller våldsamma spänningar, är inte hållbara. Befolkningen i Gaza lider under den av Israel etablerade blockaden, som 2008 fördömdes av säkerhetsrådet och FN:s gereralsekreterare Ban Ki Moon,” underströk Meyer. Genom sina åtgärder att förhindra den humanitära hjälpen till Gaza, blir EU och medlemsstaternas diplomati medbrottslingar till israeliska regeringen. Enligt företrädare för den spanska förenade vänstern (IU) förlorar unionen därmed möjligheten till att konstruktivt bidra till skapandet av en palestinsk stat och medverka till att den arabisk-israeliska konflikten biläggs.

 

Talespersonen för Rumbo a Gaza, Manuel Espinar, yttrade på onsdagen för den latinamerikanska tevekanalen TeleSur att den grekiska regeringen förmodligen fått finansiella motprestationer för sin hållning mot  Gazaaktivisterna. ”De fick betalt, eller så efterskänktes en del av deras skulder för att de utförde det smutsiga arbetet,” sade han till tevereportern. Espinar förhöll sig ironiskt till den grekiska regeringens erbjudande om att transportera förnödenheterna till Gaza. ”Uppenbarligen har den grekiska regeringen ingenting annat än sjötransporter att bekymra sig över.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s