Ship to Gazas hemsida öppen igen

Våra motståndare har inte sparat på krafterna. Inte heller tycks man oroa sig för det politiska pris den ökande huliganismen för med sig. Genom att designa den politiska aktionen mot oss på det vis som skett, genom sabotage-attacker, svarta och grå propagandaoffensiver riskerar man nämligen att själv falla med sin måltavla.

Påstår någon att han/hon är demokrat, men använder odemokratiska medel, och talar odemokratiskt. Så kommer han/hon inte längre att uppfattas som demokrat av omvärlden. Eller för att citera Groucho Marx: Låt inte lura dig: om någon beter sig som en idiot, talar som en idiot och handlar som en idiot, då är det med största sannolikhet en …

Själv tror jag nog inte att den israeliska staten stängt hemsidan. Det är ett dyrt, kostnadsödande och korkat tilltag. Vem som helst förstår ju att internetvärlden har motmedel för sådant; speglar, bloggar, twitter etc, dessutom stängdes inga andra av Ship to Gazas många hemsidor. Däremot har mängder av inflytelseagenter, bosättargrupper, aktivister varit verksamma i flera veckor nu, många av dessa aktivistgrupper har betalats för att på olika sätt sätta åt oss De har utbildats för att använda internet för att på olika sätt störa vårt arbete; det rör sig om allt från ”troll,” provokatörer som skriver oräkneliga inlägg i bloggar, på Facebook, i olika forum etc. Så kallad ”sionistisk redigering” av användarutvecklade uppslagsverket Wikipedia (gör wikipedia-uppslagsorden israelvänliga);De sprider falska eller eller halvfalska påståenden, de sprider ”svart propaganda,” men jag tror att sådana grupper nog även kan åstadkomma databashaverier av det slag vi utsatts för också.

Själv tror jag inte att Mossad sjunkit till en så  amatörmässig nivå, som till att sänka hemsidor. Istället är nog Israels avlönade huliganer ansvariga. Fast det politiska priset, att staten Israel ses som en huliganstat, var nog inte inräknat.

Nu fungerar i vart fall vår hemsida igen, den ligger nu på en annan server utan de brister i säkerhetsystemet som gjorde att den förra kunde sänkas.

Hemsidesgruppens analys av cyberangreppet mot oss följer här under:

Massiv dataattack mot svenska Ship to Gazas hemsida

2011-07-17

Sedan i går lördag ligger Ship to Gaza Sveriges hemsida nere på grund av en massiv överbelastningsattack. Den är av samma typ som i flera andra uppmärksammade fall det senaste decenniet, som de mot svenska Polisen 2006 och Georgiska regeringen 2008. Den här attacken var så omfattande att den allvarligt störde alla andra hemsidor som låg på samma server.

Problemen började redan under fredagen, då hemsidan tidvis inte gick att nå. Redan på morgonen hade vår leverantör meddelat att de var utsatta för attack på en av sina servrar, men att de inte visste om den var riktad mot någon specifik hemsida. Problemen fortsatte under lördagen, tills det på eftermiddagen inte alls gick att nå. Leverantören meddelade då om ännu en attack.

Sent på lördag kväll valde leverantören att stänga vår hemsida helt. Då upphörde också attackerna. Det finns alltså inget tvivel om att det var vår hemsida som var målet. Leverantören kommer att besluta om vilka åtgärder de kommer att ta i morgon måndag.

Ship to Gaza har konsulterat med en utomstående expert, som anser att  detta var en avancerad attack.
– Den var väl planerad och väl koordinerad. Syftet var att förhindra utomståendes möjlighet att tillgodogöra sig information från hemsidan, säger utvecklingschef och IT-expert Clifford Wetterlund.

Vår hemsida ligger hos FS Data, ett av Sveriges mest välrenommerade webbhotell för företag. Med deras tekniska kunnande och kraftfulla maskinpark krävs det en hel del för att åsamka en skada i denna omfattning. Man kan konstatera att det krävs organisation och resurser bakom denna attack.

– En överbelastningsattack, eller DDoS (”distributed denial of service”), bygger på samma princip som att ”ringa ned” en telefonväxel, berättar Ship to Gazas IT-ansvarige Mattias Linder. Om tillräckligt många ringer en växel kommer telefonisterna inte hinna med, och till slut havererar även kösystemet.

Översatt till Internet så kan det komma så många förfrågningar om sidor till en server att den inte klarar av anstormningen. Nu räcker det inte med att många människor sätter sig framför sina datorer och knappar in en hemsideadress. Istället är det väldigt många datorer inblandade som agerar koordinerat och oupphörligen begär information från hemsidan.

Ship to Gaza kommer att undersöka möjligheterna att polisanmäla det inträffade.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s