Amira Hass om gårdagens kapning

Vi seglade i en hink, omringade av kommandosoldater, skriver Amira Hass i Haaretz., hemkommen till Israel efter 26 dagar med de Gazadestinerade pro-palestinska aktivisterna.

Tre missilbestyckade örlogsfartyg och sju zodiak, kommandofartyg sändes för att överta ett badkar känt som Dignité-al Karame igår, ungefär 50 sjömil från land.

Åtminstone 150 soldater sändes till sjöss tidigt på morgonen för att stoppa 10 civila aktivister, tre besättningsmän och tre journalister ombord på frihetsflottan från att nå Gazas hamn.

Under en timme i går trodde aktivisterna att marinen kanske givit upp sitt dyrbara uppdrag att kapa dem. De föreställde ett annat fridfullt slut på sin resa, som började på Korsika den 25 juni, och fortsatte in mot internationellt vatten på lördagen från den grekiska ön Kastellorizo.

På måndagen, bestämde sig aktivisterna och besättningen för att ankra runt 80 sjömil från land, så att om de skulle uppbringas, så skulle det ske under dagtid.

På tisdagsmorgonen lättade fartyget ankar, och satte åter kurs.

Runt klockan 10 närmade sig ett örlogsfartyg från norr. Karames radio började spraka; ”Detta är israeliska marinen. Vilken är er destination?”

– Gazas hamn.

– Tillstånd vägras, sade rösten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s