Ingen amerikansk kongressledamot bland 70 delegater mot Gazablockad

Sjuttio delegater från tjugo länder, däribland parlamentariker från elva länder har denna vecka beskådat de katastrofala följderna av det 22 dagar långa israeliska anfallet på Gaza för två år sedan och den fem år långa land- och sjöblockaden av Gaza. Resan anordnades av Rådet för europeisk-palestinska relationer . Två deltagare från Europaparlamentet (en från Irland och en från Portugal), fyra parlamentariker från Chile, tre från Malaysia, två från Irland och en var från Skottland, Pakistan, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Brasilien och Marocko, reste till Gaza. Delegationen leddes av den tidigare brittiska ministern Claire Short. En pensionerad nederländsk diplomat och en tidigare amerikansk diplomat ingick i delegationen. På grund av den proisraeliska lobbyns extrema inflytande i USA deltog inte någon amerikansk kongressledamot. Enskilda aktivister för palestinska rättigheter från England, Irland, Nederländerna, Belgien, Italien, Schweiz, Polen, Libyen, Egypten och USA deltog också.

Delegationen uppmanar Israel att häva belägringen
Med omfattande diskussioner under besöket med enskilda medborgare, frivilligorganisationer, FN-organ och regeringstjänstemän inom hälsovård, utbildning, vatten, avlopp, politisk försoning och förhandlingar med Israel som grund publicerade delegationen en deklaration till världens regeringar med krav om hävande av belägringen av Gaza och beskydd av frihet för befolkningen att röra sig till och från Gaza landvägen, sjövägen eller per flyg.

Israel tillåter mycket lite material för återuppbyggnad att föras in i Gaza
Delegationen är mycket oroad över den av Israel hårt begränsade införseln av byggnadsmaterial för reparation och återuppbyggnad av byggnader som skadades eller förstördes under Israels 22 dagar långa anfall på Gaza i december 2008-januari 2009. Under 2011 tilläts bara 17% av den mängd material som tillåtits komma in till Gaza under åren före 2007 då belägringen började. På grund av detta fattas det 250 skolor och existerande skolor körs i 2-3 skift per dag.

Israel stoppar fiskare med våld tre sjömil från kusten och hindrar odling i gränsområdet
Delegationen uttalade djup otillfredsställelse över att Israel upprätthåller total kontroll över Gazas territorialvatten, hindrar alla persontrafik och godstransport och begränsar fisket till ett området innanför tre sjömil från kustlinjen i strid med Osloavtalet som tillåter fiskare fiska ut till 20 sjömil från kusten. Fiskare som trotsar förbudet beskjuts och/eller får sina båtar beslagtagna och hamnar i israeliskt fängelse. 4500 gazabor som tidigare kunnat försörja sina familjer genom fiske har sålunda berövats sin inkomst och hela befolkningen om 1, 6 miljoner har berövats en viktig källa till billigt, naturligt livsmedel.

Delegationen beklagade också att Israel förbjuder tillträde till den 300-1500 meter breda buffertzonen längs Gazas gräns vilket undanhåller ungefär en tredjedel av den bästa odlingsmarken.

Den israeliska regeringen förbjuder export från Gaza
Delegationen konstaterade att Israel stoppar praktiskt taget all export från Gaza. 2005 förband sig Israel att tillåta export omfattande 400 lastbilslass, men under tiden maj-november 2011 tilläts endast två lastbilslass med jordgubbar, blommor, paprika och tomater att föras ut ur Gaza.

Sedan den 12 maj 2011 har den israeliska regeringen inte tillåtit någon export. Utan export är det omöjligt att få till stånd någon uthållig självförsörjning.

Rätten att resa
Delegationen konstaterade att många inte kunnat resa ut från Gaza till följd av den israeliska hållningen och framhävde att folk har rätt att röra sig till och från Gaza under rimliga säkerhetskontroller och krav på identitetshandlingar

Det internationella samfundet måste acceptera den palestinska befolkningens demokratiska val
Delegationen uttalade att det är väsentligt att det internationella samfundet och regeringarna accepterar utfallet i det kommande palestinska valet.

Befolkningens värdighet, självrespekt, beslutsamhet och uthållighet i Gaza
Den tidigare brittiska biståndsministern Claire Short talade till en grupp personer som skadats under Israels anfall på Gaza. ”Den värdighet och självrespekt med vilken ni uppträder under denna mycket svåra tid är ett exempel för oss alla. Vi beundrar er beslutsamhet och uthållighet i att återuppbygga det som förstördes under det israeliska anfallet och att ni står ut med all den brist som kommer av israeliska land- och sjöblockaden. Vår uppgift är att få våra regeringar att lyssna till det ni har att berätta och pressa Israel till att häva belägringen av Gaza. Det ska vi göra.”

Av Ann Wright
Översättning: Kerstin Johansson, Lund
Om skribenten: Ann Wright tjänstgjorde i den amerikanska armén/reserven under tjugonio år och gick i pension med överstes rang. Hon har under sexton år tjänstgjort som amerikansk diplomat och avgick 2003 i protest mot USAs krig mot Irak. Hon besökte Gaza tre gånger under 2009 och deltog i frihetsflottan 2010 och 2011. Hon deltog i den parlamentariska delegationen.
Texten är från War Is a Crime.org
Annonser

En reaktion på ”Ingen amerikansk kongressledamot bland 70 delegater mot Gazablockad

  1. Så länge en israelisk regering leds av bla. ett par kreaturer som borde hamna inför skranket i den Haag, så länge lär det ej finnas något hopp om en normalisering av Palästiniernas existens, så klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s