Apropå Lisa Abram­owicz krav på att Gazas mördare ska komma till tals

Enligt Världen idag skriver en av anmälarna av Gazas tårar till Granskningsnämnden:

–  ”Detta torde bryta mot kraven på opartiskhet och saklighet då den israeliska synen inte på något sätt kom till tals i filmen, som därutöver även lämnades  helt utan uppföljande inslag om de israeliska synpunkterna.”

I en debattartikel på News­mill skriver Lisa Abram­owicz på Svensk Israel-information om varför hon är en av dem som anmält sändningen. ”Man kan visa ett vinklat inslag i ett kontroversiellt ämne men då ska de anklagade få komma till tals, alternativt ska inslaget balanseras av andra, kompletterande perspektiv och fakta. Det har inte SVT gjort. Vad jag vet så planeras det inte heller.”

Om man skulle tillämpa ovanstående resonemang vid rapportering, beskrivning och eller  dokumentering av olika slag av våldsövergrepp som sker mot oskyldiga offer, så skulle förövarna alltid ha rätt att komma till tals med sina synpunkter på varför de gjort som de gjort emot offren.

Det skulle bland annat innebära att när det berättas om massakern på bland annat Utöya så skulle vi låta mördaren Anders Behring Breivik ha rätt att att komma till tals.

Eller varje gång vi berättar eller visar dokumentärer om Förintelsen så skulle vi låta de Nazistiska förövarna få komma till tals med sin version av Shoa.

Frågan är om Lisa Abram­owicz är beredd att ge utrymme på Svensk Israel-informations hemsida åt de som skjuter raketer mot Israel så att de får ge sin syn på saken.

Eller kanske till och med låta exempelvis Hamas få berätta sin syn på den israeliska ockupationen. Att vara opartisk innebär att inte ta ställning för någondera part inget annat.

Det har SVT inte gjort i frågan om visningen av Gazas tårar. Sakligheten ligger i att det är offren som berättar vad de upplevt.
Israels blockad mot Gaza är stats-terrorism!
Blockadbrytande hälsningar  Tjatte

—-

För övrigt anser redaktören:

Ship to Gaza undrade över Världen i dags påstående om huruvida de 35 anmälningarna mot Gazas Tårar kan kallas en ”storm”?

SVT svarade:  Antal klagomål: ”35 är nästan ingenting – en liten viskning. 100/200 då börjar vi se det lite större. Ofta har vi miljonpublik på våra program och om då 30/40 hör av sig – så är det ingen ”storm”.

Några fler negativa kommentarer än positiva har inkommit. Men negativa brukar vara fler, så det är inget ovanligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s