Haaretz: Raketattacker från Gaza är Islamska Jihads sätt att göra upp med Hamas

I en analys publicerad av Haaretz idag så skriver journalisten Amos Harel, att raketattacken från Gaza under söndagsnatten ska ses som organisationen Islamiska Jihads sätt att vedergälla dödandet av en av organisationens aktivister; något som raskt trissat upp stämningen mellan Gazas två största muslimska organisationer, mellan den största organisationen Hamas och islamska Jihad som är den näst största.

De exakt sju månader som passerat sedan operation Försvarspelare avslutades har varit de tystaste på tretton år –till och med tystare än alldeles efter operation Gjutet bly.

 

Just nu verkar det som om söndagsnattens raketbeskjutning in i södra Israel helt är resultatet av en intern konflikt mellan de rivaliserande organisationerna, menar Harel; Det verkar som om om israelernas svar därför blivit återhållsamt. Det verkar som om eldupphöret kommer fortsätta gälla, tror han.

 

Vid lunch på måndagen röt dock utrikes och försvarsminister Avigdor Lieberman att Israel ”måste göra en omfattade städning av Gazaremsan.” Han sade hotande: ”Israel har inget val än att överväga att erövra Gazaremsan.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s