Israel ber om ursäkt – men den amerikanska kongressen stöder attacken

Stephen Zunes: National Catholic Reporter

Tack vare president Barack Obamas starka press ot Israels premiärminister nder besöket I mars, så bad Benjamin Netanyahu slutligen turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan om ursäkt för attacken mot den obeväpnade humanitära biståndsflottan på internationellt vatten. Under attacken som iscensattes den 31 maj 2010, dödades åtta turkar, tillsammans med en amerikan av turkiskt ursprung. Samtidigt inleder nu Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) en förundersökning om incidenten på uppmaning av ö-republiken Komorerna vars flagg ett av fartygen i konvojen bar, det skriver nu journalisten Stephen Zunes i katolska tidningen National Catholic Reporter

Attacken skakade relationerna mellan Israel och Turkiet, som båda är nära allierade med USA. Så nu sedan Obamaadministrationen alltmer intresserar sig för den förvärrade situationen i Syrien – som gränsar till både Israel och Turkiet – och andra frågor som nu blivit högprioriterade blir barriären mellan de två länderna allt mer besvärande, före incidenten så brukade relationen mellan de båda länderna vara god. Uppenbart hjälpte det amerikanska statsbesöket en konkret återförening mellan de tidigare vänligt sinnade grannarna, men misslyckades att nå framgångar ifråga om Israels ockupation och koloniasering av av Västbanken och östra Jerusalem.

Flottan med sina sex skepp var en del i ett gemensamt intiativ taget av olika pro-palestinska grupper, fredsrörelser, kyrkor, Nobelprisvinnare, människorättsgrupper och andra för att undsätta det belägrade Gazas kritiska brist på mat och medicin. Den israeliska regeringen har tillkännagett att den omfattande blockaden av humanitära varor inte är nödvändig för deras säkerhet. Istället har Israel genomfört blockaden i hopp om att pressa palestinierna att sluta stödja Hamas, som styr deras överbefolkade enklav. Inom några veckor efter attacken så tillkännagav Israel följaktligen en signifikant lättnad av blockaden. Trots lättnaderna av belägringen och Israels senkomna ursäkt, så kvarstår ett ovillkorligt stöd för Israels mest drakoniska blockad och till försvar för attacken mot Flottan, från en majoritet ur kongressens båda hus.I Representanthuset så har 329 av 435 medlemmar signerat ett upprop som beskriver raiden som en ”självförsvarshandling” som de ”starkt stödjer.” På samma sätt så har Senaten skrivit ett upprop – underskrivet av 87 av de 100 senatorerna- som “fullt stöder” det som kallas “Israels rätt till självförsvar.” De båda husuppropen kräver att Obama ska ”vidmakthålla sitt bergfasta försvar av Israel” trots nära nog globala internationella fördömanden av detta uppenbara brott mot internationell martim lag och andra internationella regelverk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s