Israel ställer in teaterfestival för barn

Som svar på att den israeliska regeringen stoppat en årlig teaterfestival för barn, så drar nu den israeliska marionettspelaren Ariel Doron tillbaka sin docksamling i protest.

Ibland sker protester genom dockor.

En israelisk marionettspelare från Jaffa har publicerat en kortfilmsvideo på nätet, med fyra dockor och en uppblåsbar hammare ur hans samling, som uppmanar publiken att skriva under en petition med krav på att ”låta palestinska barn avnjuta dockfestivalen.”

Som tidningen +972s journalist Haggai Matar rapporterade förra veckan så skulle ”de palestinska barnens 19 festival i östra Jerusalems teater El-Hakwati öppna,” men öppningen ställdes in av det Israeliska offentliga säkerhetsministeriet, som motiverade sitt beslut med att festivalen fått stöd från den Palestinska myndigheten.

Som Amira Hass skriver i Haaretz, så är evenemang sponsrade av den Palestinska myndigheten illegala i det annexerade östra Jerusalem och i själva Israel. Festivalarrangörerna menar å sin sida att de inte mottagit något stöd från Palestinska myndigheten.

”varje barn har rätt att se dockteater och ingen har rätt att förvägra dem det,” sade den 29 åriga marionettspelaren Ariel Doron, som producerat videon och tagit initiativ till Online petitionen. En petition som även publicerats på hebreiska.

I den två minuter långa kortfilmen, som filmades i onsdags på Dorons bakgård, så slår den israeliska frihetshammaren till hårt mot en flygande duva, en hungrig kamel och en förvirrad tiger, emedan den jagar en palestinsk docka till tonerna av Hajens musikaliska tema. Vilket gör filmen relevant för Ship to Gaza Malmö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s