Vattensituationen i Gaza akut – vattenreserver snart slut

Läs hela texten från The Independent här

skriven av Zander Swinburne

Gazas vatten håller på att ta slut: En humanitär katastrof väntar när områdets enda underjordskälla (akvifär) tar slut, skriver engelska Imdependent.

Gazaremsan – en liten landremsa inklämd mellan Israel, Egypten och Medelhavet, närmar sig nu oundvikligen den vattenkris som FN säger kommer göra området obeboligt inom bara några få år. Med 90 till 95 procent av områdets enda akvifär förgiftad av avlopssvatten, kemikalier och havsvatten är grannskaps-avsaltningsanordningar och deras allmänna vattenkranar en livräddare för några av Gazas 1.6 miljoner invånare. Men dessa småskaliga projekt förser bara runt 20 procent av befolkningen, och tvingar många flera av områdets invånare att köpa flaskvatten.

Förenta nationerna uppskattar att mera än 80 procent av Gaza-borna köper sitt driksvatten; ”Familjer betalar ibland så mycket som en tredjedel av hushållsinkomsten för att köpa vatten,” säger June Kunugi, FNs barnfonds(Unicef) specialist-företrädare.

Gazaremsan, som styrs av den islamistiska gruppen Hamas är i permanent konflikt med Israel, är inte den enda platsen i Mellanöstern som står inför vattenproblem. En Nasastudie av data som släpptes i år, visar att regionen mellan 2003-2009 mist 144 kubik-kilometer lagrat färkvatten – motsvarande volymen på vattnet i Döda havet – och det gör en redan dålig situation värre för regionen i sin helhet.

Men situationen i Gaza är särskilt akut, enligt FNs varning så kan hela akvifären vara oanvändbar redan 2016, med potentiellt oreparerbara skador runt 2016. Mellan 5 och 10 procent av vattnet i akvifären är nu säkert att dricka, men även det blandas ibland med dåligt vatten under distributionen, så det endast lämpar sig för tvätt.

”kranvattnet i samhället länpar sig inte att dricka, och  min make är njursjuk,” sade trebarnsmamman Sahar Moussa, som bor I ett fallfärdigt ruckel I lägret Khan Younis i södra Gazaremsan, nära egyptiska gränsen. Hon spenderar 45 shekel (ungefär 84 kronor)  varje månad –  en stor summa för flertalet palestinier i området – på att köpa filtrerat vatten i affärerna i en 500-liters plasttank.

För att ytterliggare komplicera saken så förhindrar den Israeliska blockaden av Gaza, att material som behövs för repera vattenledningar och avfallsanläggningar kommer in till Remsan, menar aktivister i området.

Med inga viktigare floder eller andra vattendrag att tala om, så har Gaza historiskt nästan helt varit beroende av sin kustakvifär, som tillförs runt 50-60 miljoner kubikmeter vatten genom regn och avrinning från Hebronbergen i öster, om året.  Men behoven växer tillföljd av befolkningstillväxten i området, och tillväxten av Israeliska jordbrukare i Gazas grannskap, vilket betyder att uppskattningsvis 160 miljoner kubikmeter vatten från akvifären används från den ansatta akvifären varje år. Samtidigt som färskvattennivån sjunker, rinner saltvatten från Medelhavet till. Saltförgiftningen görs värre genom obearbetat avfall, genom att  90.000 kubikmeter rått avfallsvatten tillåts föda till havet varje dag, från Gaza enligt FNs data.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s