FN kräver att blockaden hävs

Enligt tidningen The Times of Israel, så kräver FN återigen slut på den israeliska blockaden mot Gaza; Israel bör sätta stopp för alla begränsningar mot personer och varors rörelsefrihet till och från Gazaremsan.

“Den kumulativa effekten effekten av de israeliska restriktionerna, varav somliga funnits I mera än ett årtionde, har ödelagt livsuppehället för många familjer i Gaza, exempelvis för de jordbrukare och fiskare vi mötte idag,” det sade James Rawley, som är FNs humanitära koordinator för de palestinska områdena, vid ett besök på onsdagen. ”restriktionerna drabbar de fattigaste värst; de hindrar utveckling av en hållbar ekonomi och ökar biståndsberoendet”

I FNs uttalande med anledning av Rawley besök, så berättades det att Remsans invånare lider av den begränsade tillgången till 35 procent av jordbruksmarken och till två trejedelar av fiskevattnet. FN beräknar förlusterna till runt 76 miljoner dollar årligen.

Föga förvånande skylde de israeliska utrikesministeriet saken på Hamas.

Under onsdagen släppte även FNs Kontoret för samordning av humanitära frågor sin senaste faktasammanställning för Gazaremsan, där de hävdade att de israeliska restriktionerna mot Gaza underminerar levnadsförhållandena för områdets 1.7 miljoner invånare. I rapporten beskyldes de israeliska restriktionerna för att ingå i en ”seperationspolitik” mellan Gaza och Västbanken, där Gaza-bor förvägras tillgång till arbete, familj och utbildning.

FNs uttalande uttrycker även oro för att den ekonomiska situationen i Gaza tvingat tusentals palestinier, däribland barn att lita till varor som smugglats in genom tunnlar mellan Gaza och Egypten. I Gaza används tunnlarna huvudsakligen för gods som begränsats av Israel, som cement, grus, järnstänger och bränsle. De flesta konsumentvaror har skickats genom israeliska lastbils-gränsövergångar sedan Israel lättade gränsrestriktionerna för tre år sedan.

Mellan 150-200 lastbilar passerar genom Kerem Shalom-övergången dagligen lastade med bränsle, de nödvändigaste medicinska förråden och mat åt Gazas invånare.

Normalt är runt 70 tunnlar aktiva – mest för last, men några också för resenärer som vill undvika de egyptiska gränskontrollerna. Tält och ibland hus kamoflerar öppningarna på Gaza-sidan av den 14 kilometer långa gränsen. Hamas tar ut tullar på insmugglad import och har gjort tunnelområdet till en sluten tullzon.

Rawley uttryckte förståelse för Israels oro för sin säkerhet, och noterade att FN vid flera tillfällen fördömt raketbeskjutningen mot Israel, men antydde att Israels svar inte var propotionellt.

”Varje svar på sådana problem” betonade han, ”även begränsningar av fri rörlighet för människor och varor måste följa internationell lag: de måste vara propotionella till ett särskilt hot och bör inte vara av bestraffande natur.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s