Gazas framtida musiker står inför en missljudande resa till sommarläger

Källa: Haaretz
Om du är en barnmusiker från Gaza, och inte en rockstjärna som Mohammed Assaf, som vann arabiska Idol nyligen, stämplas du som säkerhetsrisk, vilket gör resan till Ramallah mycket svårare, det skriver biståndsorganisationen Gishas Tania Hary i Haaretz.
Förra måndagen genomförde den nyligen korade vinnaren av arabiska Idol, den palestinska sångaren Mohammed Assaf från Gazaremsan, den första av tre koncerter på Västbanken.
En dag före de första elva ungdomarna i en grupp på totalt 47 musiker från Gazaremsan, i åldern 8-16, skulle spela nära Ramallah men med mycket mindre lätthet.
Barnen som skulle delta i ett fem-dagars sommarläger för unga musiker, som arrangeras av Edward Saids nationella konservatorium för musik, en 20 år gammal institution till stöd för musikstudier genom sina fem palestinska avdelningar på Västbanken och Gazaremsan, fick först sin ansökan om genomresa till Västbanken från Gaza avslagen genom israeliska arméns beslut. Ett beslut som mitverades med att resan inte motsvarade arméns definition av ”humanitär,” som utgör den enda omständighet som ger en Gaza-bo rätt att resa till Västbanken, om du inte är Mohammed Assaf då förstås. I elfte timmen, efter hårda påtryckningar från människorätts-organisationer, särskilt från Gisha, belutade slutligen armén att barnen inte var större säkerhetsrisk än att de kunde resa.
Barn utgör en skenande 53 procent av befolkningen I Gazaremsan. Med en nuvarande befolkning på kring 1.7 miljoner invånare, så betyder det att det finns 901.000 flickor och pojkar under 18 år där.
Den mest spridda stereotypen av en Gaza-bo är en ung man med ansiktet skymt av en svart balaclava, som endast lämnar ögonen synliga. Han bär på en granatkastare, kanske en stenslunga och är beväpnad med en kalashnikov. Även om han är ung, så är han i vart fall myndig.
Det finns tvivelsutan sådana personer på Remsan, med statistiken talar kristallklart ett annat språk, och en överväldigande majoritet är inga militanter. Faktum är att majoriteten är barn. Så snart läsaren har tagit detta faktum till sig, så kan det enkelt leda till ifrågasättandet av rationaliteten i en politik som anser att leksaker och skolböcker är lyxvaror och som nyligen förhindrade gymnasiestudenter att resa till Västbanken för att slutföra sina studier i juridik och mänskliga rättigheter vid universitetet utanför Ramallah.
Idolvinnaren Mohammed Assaf, har även han bidragit till att skingra steretyperna, vilket tvivelsutan är anledningen till det stora internationella medie-intresset för honom.

Tania Hary är ledare för internationella relationer i biståndsorganisationen Gisha – juridiskt centrum för frihetsrörelsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s