Rafah öppen i några timmar

Tills i dag har tusentals varit strandade längs Gazas gräns efter oroligheterna i Egypten

Orolighetrna i grannlandet Egypten får nu återverkningar i Gazaremsan, då tusentals människor varit strandade på båda sidorna gränsen. Det har orsakat brännslebrist – då den muslimska heliga månaden Ramadan just inletts, det skrev Associated press (AP) på tisdagen.

En väntade kris som hotar att splittra familjer och skapa stora svårigheter i Gaza då nu utökade familjer samlas för festmåltider varje kväll för att bryta fastan vid Ramadan.

”Gaza är en fälla. Om du väl kommer in vet du inte när du kan komma ut,” säger Nawal Fahmi, en 42-årig infödd Gaza-bo, som försöker återvända till sitt nuvarande hem i Saudiarabien inför Ramadan, ”du är politikens gisslan”

Läraren Fahmi som varit i Gaza för att besöka släktingar före helgen, finns bland de tusentals som fångats där tillföljd av stängningen av gränsövergången i Rafah. Tusentals flera finns i Egypten varifrån de väntar på att kunna ta sig in i Gaza

Med gränsen stängd, så kvarhöll egyptiska flygplatstjänstemän i Kairo dussintalet Gaza-destinerade palestinier, för att tvinga dem återvända flyga tillbaka till sina utreseorter. Normalt skulle de rest genom Egyptens Sinai-halv-ö till lands, för att på så vis nå Rafahs gränsövergång.

I dag, onsdag har Egypten tillfälligt återöppnat Rafah för några timmar, så att palestinier kunnat resa till och från Gaza.

Då hade övergången varit stängd i fem av varandra följande dagar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s