Den egyptiska krisen katastrofal för Gaza

Hamas fejkar optimism emedan Gaza styltar mot ny kris, rapporterar Mohammed Suliman för Al-Monitor. Medan Hamas slätar över effekterna av de egypiska  orolighetena på Gaza och stängningen av Rafahövergången, oroas ekonomerna över att levnadsomständigheterna där närmar sig ett nytt lågvattenmärke.

Palestinierna i Gazaremsan följer spänt de händelser som utspelar sig i grannlandet Egypten under den konflikt, mellan de som är lojala med och de som bestrider den avsatta presidenten Mohammed Mursi,  som härjat landet sedan den 30 juni.

Oron i Egypten har tydligt och seriöst drabbat Hamasstyrda Gazaremsan, ett område med starka band, såväl historiskt som geografiskt, till Egypten.

Stängningen av Rafahövergången och smugglingstunnlrana längs gränsen till Egypten, som utgör en avgörande livlina för palestinierna i Gaza, har återigen störtat Gaza ned i en svår ekonomisk knipa förvärrad av bränslekris, svår knapphet på olja och livsmedel samt ett nästan komplett förbud för import av  byggnadsmaterial till kustenklaven.

I takt med att Gazas bränsle tagit slut, så har de flesta bensinmackar stängt, det fåtal som fortfarande håller öppet säljer israeliskt bränsle; ett dyrbart alternativ med priser nära nog det dubbla priset för egyptiskt bränsle.

Som Asmaa al-Ghoul  skriver i Al-Monitor: ”Det egyptiska krisen har en enorm betydelse på införslen från tunnlarna och det har satt stopp för 30 procent av gazaremsans bilar. Fortsätter detta för ännu en vecka så kommer gatorna vara halvtomma.

Wrerite: Joacim Blomqvist

.

En reaktion på ”Den egyptiska krisen katastrofal för Gaza

  1. Ping: Israel och Egypten måste öppna sina gränser | Ship to Gaza Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s